Premijera kaside “Vakifi”


shadow

Premijera projekta Mustafe Isakovića “Vakifi“ održati će se u nedjelju, 19. decembra 2021. godine, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu s početkom u 14:15 sati.

Mustafa Isaković, sarajevski imam, interpretator islamske duhovne muzike, producent i autor važnih projekata kao što su „Devet Heroja“, „Šam“ i drugi, završio je ekranizaciju nove filmske priče – video-spot za kasidu „Vakifi“. Riječ je o novom velikom nacionalnom projektu u čijem fokusu je priča o medresama koje djeluju unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i o drugim važnim vakufima na kojima počiva naša država.

Kadrove za spot smo snimali u sljedećim gradovima: Tuzli, Cazinu, Banjoj Luci, Travniku, Zagrebu, Mostaru, Novom Pazaru, Visokom, Foči i Sarajevu. Produkcijska ekipa je u prethodna tri mjeseca prešla više od 4.000 km s ciljem da se ovaj posao privede kraju. Ponosan sam i na činjenicu da je u ovom projektu aktivno učešće uzelo preko 200 osoba – rekao je Isaković.

Mix i master za ovu numeru uradio je Erik Bajramović. Ekranizacija ove kaside povjerena je produkcijskim kućama „One moment“ iz Tuzle na čelu sa režiserom i scenaristom Sulejmanom Muratovićem te produkcijskoj kući „Naš film“ iz Sarajeva na čelu sa Hamzom Ražnatovićem.

Želimo afirmisati odgoj i obrazovanje kroz naše medrese, ali i put duhovnosti koji se baštini u našim tekijama. Veoma sam sretan što smo počašćeni da i svi mi koji smo radili jedan ovakav projekat na neki način budemo vakifi koji će generacijama koje dolaze ostaviti jedan edukativni materijal u formi videa koji će ih pokretati da dalje istražuju na ovom polju – poručio je Isaković.
Organizatori su za ovu priliku najavili i iznenađenja. Premijera projekta je otvorena za javnost, uz poštivanje predviđenih pandemijskih mjera.

Author

admin