Podjela stipendija iz Fonda Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u NjemačkojFond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ/IGBD), u utorak, 21. septembra 2021. godine, podijelit će 270 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, što će biti najveći broj podijeljenih stipendija u 20 godina postojanja akcije “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku”.

Svečanost dodjele stipendija ukupne vrijednosti od 135.000 eura počinje u 13.30 sati na dvije lokacije, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevo, posebno za studente i učenike.

Očekuje se i prisustvo reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Inicijativa za osnivanje Humantiranog fonda Gazi Husrev-beg pri IZBNJ-e je postojala prije njegovog osnivanja, ali tek na sjednici užeg Savjeta glavnog imama za Njemačku u gradu Heilbronnu 23.10.2000. godine dolazi do njegovog osnivanja.

Cilj osnivanja ovog fonda bio je uvezivanje postojećih humanitarnih akcija kroz džemate, a kako bi se organizirano i na jedinstven način pomagalo onima koji su im se obraćali za pomoć: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, kao i džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije.

U oktobru ove godine je 21. godišnjica postojanja Fonda “Gazi Husrev-beg” koji djeluje pri IZBNJ-e i 20. godišnjica organizirane akcije “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku”.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali pomoć ovog fonda i koji su im se obraćali i kojim je pomognuto u skladu sa raspoloživim mogućnostima, akcija “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku” ima dvadesetogodišnji kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata IZBNJ-e, te je na kraju postala i akcija po kojoj je Fond “Gazi Husrev-beg” postao prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u BiH i Sandžaku.

Godine 2001. podijeljeno je 14 stipendija, a do sada je ukupno obrađeno 6.265 molbi studenata i učenika, te će sa sutrašnjom podjelom (21.09.2021) biti podjeljeno ukupno 3.230 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, što je jednako sumi od 1.615.000 eura.

Stipendije i pomoć se dodjeljuje studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u BiH i Sandžaku.

Author

admin