Poziv medijima – Akademijom i izložbom započinje manifestacija „Dani Gazi Husrev-begovih hajrataSvečanom akademijom i izložbom 15. septembra 2021. godine započinje manifestacija „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“, u organizaciji Gazi Husrev-begova vakufa.  

Akademija će biti održana u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke s početkom u 13.30 sati.  Nakon akademije u Gazi Husrev-begovom hanikahu u 15.30 sati bit će otvorena izložba „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić.  

Za izjave medijima 30 minuta prije početka svakog od navedenih programskih sadržaja bit će na raspolaganju Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa, dr. Mensur Malkić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, dr. Behija Zlatar, dobitnica plakete za naučni doprinos afirmaciji uloge Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine i prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autorica izložbe „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“. 

Manifestacija, koja traje od 15. septembra do 5. oktobra, organizira se u povodu 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne. 

Iz Gazi Husrev-begovog vakufa pozivaju medije sa proprate ove programske sadržaje i izvijeste javnost o ovoj značajnoj godišnjici u društvenoj, kulturnoj i privrednoj historiji Bosne i Hercegovine. 

Gazi Husrev-beg svojim djelom je uspostavio i privredne i duhovne temelje i karakter Sarajeva, što je vremenom postala trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost. 

Podsjećamo,   u okviru manifestacije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” 22. septembra ispred Kuršumlije medrese u 9.00 sati bit će otvorena i izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“, a nakon toga, s početkom u 10.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke i naučni skup „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine“. 
Gazi Husrev-begovi hajrati  

Gazi Husrev-beg, sin Ferhat-bega, porijeklom iz Bosne, i majke kćerke sultana Bajazita II, upravljao je 20 godina Bosanskim sandžakom. Njegovom zaslugom na ovim prostorima su nastali najveći vakufi (zadužbina), a Sarajevo je u relativno kratkom periodu se razvilo i dobilo status urbanog centra, odnosno šehera. Ustanovio je raznovrsne vakufe humanitarnog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i vjerskog karaktera. Izgradio je javnu kuhinju (imaret), besplatno prenoćište (musafirhanu), trgovačko središte (bezistan), tašlihan i karavansaraj, vodovod, javno kupatilo (hamam) za žene i muškarce, više od 200 dućana za finansiranje vakufa, izgradio je u to vrijeme najimpozantniju džamiju na ovim prostorima, medresu kao najviše rangiranu školu u tom vremenu, biblioteku, školu za derviše (hanikah) i mnoge druge hajrate.

Author

admin