Svečana akademija povodom 50. godišnjice IIN PreporodSvečanom akademijom, koja je održana danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, obilježena je 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju naglasio da je Preporod donosio nove reformističke ideje, promovirao islam, afirmirao obrazovanje, savremeno interpretiranje kur’anskih i hadiskih sadržaja i moralno ponašanje.

 • Zahvaljujući tome, uz, naravno, i druge faktore – mi u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru cijele bivše Jugoslavije, danas imamo progresivnu islamsku misao, koja islam predstavlja i argumentirano interpretira kao vjeru civilizacije i kulture visokih moralnih vrijednosti i duboke humanosti. Možda neću pogriješiti ako kažem da je naša islamska misao – svakako i zato što smo na prvoj liniji suočavanja sa savremenim izazovima – najkonstruktivnija i najracionalnija u čitavom islamskom svijetu – rekao je reisu-l-ulema.
  Dodao je da nastupi učenjaka na konferencijama širom svijeta, na naučnim skupovima, okruglim stolovima, to zorno pokazuju.
 • Preporodova zasluga u tome je, nesumnjivo, velika – poručio je on.
  Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović je u svom obraćanju kazala kako pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca naroda, Islamske zajednice, te da je Preporod vjerna “knjiga pamćenja” uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i uspjeha.
 • Mi promoviramo načela koja zahtijevaju borbu za pozitivnu promjenu. Mi smo naučili da se za dobro i promociju dobra, kao načela naše vjere – mora boriti. Naš današnji program jeste podsjećanje, ali je prije svega, naglašavam – priča o budućnosti.  Mi nastavljamo propitivati, analizirati, kritikovati, prepoznavati pozitivne i negativne tendencije u našem društvu ali i u svijetu, boriti se protiv buke koja zaglušuje i dezorijentira, objavljivati pouzdane informacije ne utrkujući se za senzacionalnim naslovima, niti profitom – tako nastavljamo ispunjavati svoju svrhu i misiju – poručila je Tahirović.
  Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice, ovom prilikom su dodijeljena i javna priznanja. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je uručio Zlatnu plaketu prethodnom reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi.
  Udruženju Illmije i Muftijstvu bihaćkom su dodijeljena Posebna priznanja.
  Priznanja za urednike Preporoda su dodijeljena dr. Jusufu Ramiću, dr. Orhanu Bajraktareviću, dr. Ekremu Tucakoviću, mr. Mehi Šljivi i Senadi Tahirović.
  Dobitnici Plakete za značajan doprinos su Salih Smajlović, Ahmed Mehmedović, Muharem Omerdić, dr. Enes Ljevaković i dr. Selman Selhanović, dok su Priznanja za istaknute ličnosti dodijeljena Aidi Krzić, Mustafi Spahiću i Muhamedu Veliću. Ova priznanja će naknadno biti uručena Hadžemu Hajdareviću i dr. Fikretu Karčiću.
  Dobitnici Zahvalnice za poslovne partnere su BH Telecom, BBI banka, MI Ovako i BH pošta.
  Prvi broj Preporoda, koji je izašao kao glasilo Udruženja illmije, štampan je 15. septembra 1970. godine, i to na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, s dvobojnom varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.
  Nakon svečane akademije upriličena je i izložba “Enciklopedija našeg identiteta”, koju su pripremili članovi Redakcije Preporoda Elvedin Subašić i Safer Muminović.

Author

admin