Dani mekteba – Okrugli sto o mektebu i mektebskoj pouci u uslovima pandemije


shadow

Okrugli sto „Mekteb i mektebska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije virusa Covid-19“, kojeg organizira i realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, bit će održan u srijedu, 1. sepetembra, u Studentskom centru islamske zajednice, s početkom u 9.30 sati.

Očekuje se da se na otvaranju okruglog stola učesnicima obrate reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović.

Izjave za novinare predviđene su oko 9.00 sati, odnosno tridesetak minuta prije zvaničnog početka okruglog stola koji će biti otvoren za fotoreportere i snimatelje.

Okruglom stolu će prisustvovati muftije, rukovodioci nadležnih službi pri muftijstvima, te glavni imami.

Predviđeno je da tokom prve sesije o mektebu kao temelju islamskog odgoja i obrazovanja muslimana u Bosni i Hercegovini govori muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić, a o mektebskoj pouci u okolnostima pandemije virusa Covid-19 u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka.

U okviru ove sesije učesnicima će biti predstavljena i iskustva o organizaciji mektebske pouke tokom pandemije u Sloveniji i Sjevernoj Americi, o čemu će govoriti Sead-ef. Karišik i dr. Hazim-ef. Fazlić.

O izazovima organiziranja mektebske pouke u okolnostima pandemije virusa Covid-19 na nivou i području medžlisa govorit će glavni imami medžlisa Travnik i Zvornik, Salih-ef. Indžić i Haris-ef. Mustajbašić, dok će o organizaciji mektebske pouke u jednom mektebu govoriti Samir-ef. Krbuljić, imam Medžlisa Živinice.

O strukturi mektebskog časa učesnicima će govoriti Muhamed-ef. Abaz, imam MIZ Sarajevo, dok će vjeroučiteljica Enisa Gazija-Pajt govoriti o iskustvima organizacije nastave islamske vjeronauke u osnovnim školama u okolnostima pandemije.

Efikasnost poduzetih mjera Islamske zajednice u doba vanredne situacije izazvane pandemijom Covid-19 na primjeru Muftijstva zeničkog tema je o kojoj će u okviru treće sesije učesnicima govoriti dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici prof.dr. Muharem Adilović, dok će direktor Uprave za vjerska pitanja Ismail-ef. Smajlović u završnom obraćanju učesnicima predstaviti smjernice i preporuke o organizaciji mektebske pouke u posebnim okolnostima.

Okrugli sto moderira Meho-ef. Šljivo, šef Ureda za hatabet, iršad i vaz pri Upravi za vjerske poslove.

Author

admin