Visoki gost u posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i HercegoviniIslamska zajednica (iz) u Bosni i Hercegovini danas je imala čast ugostiti visokog i dragog gosta, predsjednika Republike Turske Recepa Tayyiba Erdogana.

U okviru službene posjete državi Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Turske Erdogan je proveo značajan dio vremena u posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je sletio na Sarajevski aerodrom prva destinacija koju je posjetio bilo je Šehidsko mezarje Kovači, gdje je s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef.

Kavazovićem proučio Fatihu prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću i šehidima.
Nakon učenja Kur’ana, reisu-l-ulema je proučio zajedničku dovu, a potom s visokim gostom obišao gradilište Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na kojem se izvode završni radovi i čije otvorenje se očekuje uskoro. Završetak izgradnje Upravne zgrade finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Posjeti su prisustvovali i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy i ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Sadık Babür Girgin.

Predsjednik Turske je džuma-namaz klanjao u Baščaršijskoj džamiji, u kojoj je namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Budući da je restauraciju te džamije također finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, današnja posjeta predsjednika Erdogana je iskorištena i za svečano otvorenje ove džamije. Tom prilikom su i reisu-l-ulema i predsjednik Erdogan imali kratko obraćanje.

Reisu-l-ulema je zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i njenom direktoru Burhanu Ersoyu i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na izuzetnom zalaganju i naporu da ovaj dragulj Sarajeva bude obnovljen i predat muslimanima u Bosni i Hercegovini na upotrebu. Također je zahvalio – u ime muslimana u Bosni i Hercegovini – narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici u obnovi džamija porušenih tokom agresije na našu zemlju.

U obraćanju je istakao da „ova džamija nije najveća u Sarajevu, ali jeste jedna od najstarijih u Sarajevu i nalazi se u srcu Baščaršije.“

„Ona je“, dodao je, „s Begovom i Carevom džamijom, dio graditeljskog identiteta Starog grada i simbol identiteta muslimana u Bosni i Hercegovini“.

Predsjednik Republike Turske Erdogan izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanom otvorenju ove džamije.

„Želim zahvaliti Allahu, dž. š., što mi je dao priliku da budem na ovom otvorenju“, kazao je turski predsjednik.

Dodao je kako su džamije simbol zajedništva muslimana.

„U vrijeme Poslanika, a.s., bile su centri učenja, ilma, znanja i kulture… Zahvaljujem svima koji su učestvovali u restauraciji ove džamije. Da Allah bude zadovoljan braćom muslimanima koji budu ovdje klanjali, zikrili i učili dove!“, kazao je predsjednik Erdogan.
Otvorenjem Baščaršijske džamije završena je posjeta turskog predsjednika Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Author

admin