Zahvalnost Kosovu



Skupština Republike Kosovo
Predsjednik g. Glauk Konjufci i i poslanicima

Predsjednica Republike Kosovo
Vjosa Osmani-Sadriu

Vlada Republike Kosovo
Albin Kurti, premijer

Predlagačima rezolucije

Predmet: Zahvalnost za izglasanu Rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Bosna i Hercegovina

Poštovani,
Bošnjačko-Američka nacionalna asocijacija (BANA) i Bošnjaci.Net u povodu glasanja u državnom Parlamentu Republike Kosovo i jednoglasnog usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, Bosna i Hercegovina, upućujemo vam srdačnu zahvalnost i veliki respekt zato što ste sa državnog nivoa, tj. institucionalno, prepoznali Genocid u Srebrenici, najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, koji su planirali i naredili iz srpskog političkog i vojnog vrha, a počinili su vojska i policija bosanskih Srba, uz pomoć režima Republike Srbije i njihovih specijalnih jedinica i drugih formacija pod njihovom kontrolom.

Namjere su jasne, velikosrpski nacionalistički projekat i stvaranje paradržavne genocidne tvorevine na teritoriji međunarodno priznate Države Republike Bosne i Hercegovine, nisu mogli ostvariti bez agresije i genocida nad Bošnjacima, masovnih ratnih zločina, etničkog čišćenja, odnosno potpunog istrebljenja nesrpskog stanovništva koji se nisu uklapali u plan Velike Srbije.
Također vam izražavamo duboku zahvalnost što oštro osuđujete negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Cijenjeni prijatelji,
Hvala vam što ste istom rezolucijom 11. juli – proglasili Danom sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici, koji će se svaki godine obilježavati na teritoriji države Kosovo, podsjećati javnost i svjedočiti na planetarni zločin genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, da se nigdje i nikome ne dogodi.
Iskreno se nadamo da će se i druge države ugledati na vaš parlament i usvojiti rezoluciju i zakonski strogo zabraniti negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
Također vam hvala što ste kao predstavnici slobodarskog kosovskog naroda, velikom većinom Albanaca, koji su također bili žrtve višedecenijske velikosrpske vojne i policijske ratne zločinačke politke, osudili genocid nad miroljubovom i dostojanstvenom europskom narodu kakvi su Bošnjaci.
Hvala vam!

S poštovanjem,
Muharem Purišić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Esad Krcić, gl. urednik Bosnjaci.Net
Dr. Mersim Ziljkić, portparol BANA

Author

admin