Srebrenica – Održana konferencija Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka


shadow

U okviru programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica danas je u ovom gradu održana naučna konferencija “Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka”.

Generalni pokrovitelj ove konferencije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, organizator Institut za društvena i religijska istraživanja, dok su suorganizatori Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica. Konferenciju su podržali Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice i Muftijstvo tuzlansko.

 • Rasvjetljavanje uloge alima Srebrenice u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka jeste istovremeno i odavanje priznanja svima njima, ali i ispunjavanje dijela našeg trajnog duga prema Bošnjacima u Srebrenici – kazao je izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.
  Muftija Fazlović je naglasio da ovaj naučni skup predstavlja vrijedan doprinos memorizaciji genocida, posebno zbog toga što je ovom prilikom ukazano na značaj imama šehida genocida nad Bošnjacima međunarodno zaštićene zone Srebrenica u kojoj su oni, suočeni s teškim i neizvjesnim prilikama, odigrali iznimno značajnu ulogu.
 • Važno je podsjećanje na šehida Mehmed-ef. Hafizovića, alima i šejha porijeklom iz Srebrenice, čija je imamska uloga i misija na planu duhovnog uzdizanja muslimana imala veliki značaj za vrijeme u kojem je živio. Život je položio u odbrani domovine od agresije. Dobitnik je jednog od najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan – podsjetio je muftija Fazlović.
  Dodao je također da je Srebrenica iznjedrila alime kojima u redovima bosanske uleme pripada visoko mjesto. Srebreničanin dr. Ahmed-ef. Smajlović ima nemjerljive zasluge za razvoj Islamske zajednice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nemjerljiva zasluga je i dr. Ibrahim-ef. Džananovića i dr. Mesud-ef. Hafizovića u izučavanju islamskih nauka i podizanju novih generacija uleme koja danas djeluje u Bosni i Hercegovini.
 • Konferencija je važna zato što imamo dug prema alimima Srebrenice, važna je zbog ljudi koji ovdje danas žive. Ovdje dajemo svoju podršku životu i povratku u Srebrenici. Naravno, ima i simboličko značenje jer se odvija u vrijeme obilježavanja 26 godišnjice genocida nad Bošnjacima – poručio je prof.dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.
  Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić je rekao da je u Srebrenici uspostavljen život, ali da ima još mogućnosti koje se mogu i trebaju iskoristiti, te da ljudima Srebrenice održavanje ove konferencije i dolazak istraživača i naučnika predstavlja značaju moralnu podršku.
 • Velika je stvar da se danas u Srebrenici održava ova konferencija, koja potvrđuje upostavljeni život. Srebrenica je neistražen grad, Srebrenica je nepoznanica u mnogim stvarima i naravno isto tako i o alimima koji su živjeli u Srebrenici, stoga je značaj ove konferencije zaista velik – rekao je Peštalić.
  Konfererencija je bila podijeljena na tri panela, kojim su pojedinačno predsjedavali direktor Institut za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, te profesorica Fakulteta islamskih nauka dr. Zehra Alispahić.
  Na konferenciji je učestvovalo 12 naučnika, istraživači sa tri instituta i naučni radnici sa nekoliko fakulteta i organa Islamske zajednice, a ocijenjeno je da konferencija predstavlja temelj za dalje istraživanje o alimima Srebrenice.

Author

admin