Cjelomjesečni program Radija BIR posvećen obilježavanju genocida nad Bošnjacima


shadow

Radio Islamske zajednice BIR, simbolično u subotu 26. juna, počinje s emitovanjem Specijalnog programa posvećenog obilježavanju genocida nad Bošnjacima.

Kroz ovaj jedinstveni programski koncept u trajanju od mjesec dana, Radio BIR će podsjetiti na najveću ljudsku tragediju nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, tematski obuhvatajući genocid nad Bošnjacima i masovne zločine u Srebrenici i Žepi, Višegradu, Foči, Bijeljini, Prijedoru i Istočnoj Hercegovini.

Ovim programom osvijetlit će se historijske činjenice, ali i višegodišnja mukotrpna borba za istinu i pravdu koju, pred domaćom i svjetskom javnosti, vode preživjeli članovi i njihove porodice.

Izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice Nedim Hrbat je naglasio da je moto Specijalnog programa Kultura pamćenja, ključ identiteta, a da je cilj ukazati da je pamćenje dublji, trajniji vid sjećanja.

  • Između dva glagola, pamtiti i sjećati se, izabrali smo glagol pamtiti. Sjećanje je uglavnom kratkotrajno, može lahko izblijediti, može trajati nekoliko dana, kako je uglavnom u slučaju 11. jula, dok je pamćenje dio identiteta, trajnije i dublje. Pri tome, ne pamtimo da bismo zagovarali osvetoljubivost, što odavno pokušavaju ovom prostoru i podneblju podmetnuti neki autori. Nije pamćenje ono što otežava političke i druge sukobe na ovim prostorima, nego nepravda, činjenica da zločinci nisu adekvatno kažnjeni, da se mirno šetaju ovdašnjim ulicama, ili da se negira genocid – naglasio je Hrbat.
    Program sadrži emisije posvećene svjedočanstvima preživjelih, sjećanje na imame šehide, zatim priče o uspjehu srebreničke mladosti, te podsjećanje na mračne biografije najpoznatijih svjetskih ubica, presuđenih na doživotne i višegodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima.
    Učešće u programu će uzeti uzeti brojni gosti, dobitnici najvećih ratnih priznanja, članovi akademske zajednice, književnici, novinari i umjetnici, preživjeli svjedoci i članovi njihovih porodica. Teme prilagođene Specijalnom programu obrađivat će i dopisnici Radija BIR iz Tuzle, Mostara i Bihaća.
    Ovaj jedinstveni cjelomjesečni program doprinos je Radija BIR osvjetljavanju historijskih činjenica, predstavljanju istine, memorizaciji genocida i njegovanju kulture pamćenja.

Author

admin