Uručene nagrade pobjednicima Ramazanskog kviza 2021 – Vjera i domovina


shadow

Pobjednicima Ramazanskog kviza 2021 – Vjera i domovina, kojeg je organizirala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uručene su nagrade danas u Sarajevu.

Pobjednik kviza je Edin Čolaković, drugo mjesto osvojio je Husein Behlil, a treće Ali Drkić.

Nagrade im je uručio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, rekavši da su svi profitirali iz ovog kviza, kako učesnici, tako i organizatori.

 • Naša učenja, naša usavršavanja, proširivanja znanja možemo afirmirati kroz ovaj oblik rada, ali i unaprjeđivati. Već imamo vrlo konstruktivne reakcije učesnika i onih koji su pratili ovaj rad i moram priznati da sam ponosan, i kao musliman i kao uposlenik Zajednice i kao rukovodilac u jednom resoru, ponosan na tako kvalitetnu populaciju naših korisnika usluga – rekao je Smajlović.
  Ocijenivši uspješnim zajedničko korištenje resursa Zajednice, kadrova u obrazovnim ustanovama, Media centru i Rijasetu, koji je bio nosioc i realizator kviza, Smajlović je najavio da će se nakon analize ove aktivnosti procijeniti hoće li se i na ovaj način razvijati edukacija u strukturi Zajednice.
 • Nakon analize procijenit ćemo ove aktivnosti i utvrditi hoćemo li na ovaj način razvijati edukaciju u našoj strukturi prema interesovanju svih korisnika, a kojih smo ovoga puta imali na stotine. Svakako da nam je značajno da danas pred sobom imamo tri predstavnika tih korisnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti, jer valja nam promovirati vjerske vrijednosti i širiti ljubav prema našoj domovini – rekao je Smajlović.
  Edin Čolaković, pobjednik kviza, kazao je da je sretan što je Rijaset i ovaj put prepoznao potrebu edukacije iz vjerskih tema, ali i tema koje tretiraju ljubav prema domovini.
 • Većina pitanja mi je od ranije donekle bila poznata. Ali, svima nam je dobrodošlo podsjećanje na znanje koje smo već usvojili, posebno iz povijesti naše zemlje od njenih najranijih dana sve do agresije na našu domovinu – kazao je Čolaković, dodajući kako pozdravlja realizaciju ovakvih projekata, te da se nadu da će oni biti organizirani i u narednom periodu.
  Kviz je organizovala Uprava za vjerske poslove, uz podršku Uprave za nauku i obrazovanje, dok je kviz realizirao portal Preporod.info Media centra Islamske zajednice. Nagradni fond za prvo mjesto iznosio je 500,00 KM, drugo 300,00 i treće 200,00 KM. Prigodnim poklonima u znak zahvalnosti za pokazano znanje i uloženi trudu bit će nagrađeno i oko 80 drugih učesnika kviza.
  Tokom ramazana objavljeno je 30 predavanja i održana su tri testa znanja iz oblasti akaida, bosanskog jezika, ahlaka i povijesti Bosne i Hercegovine.
  Predavanja su pripremili Merzija Kasumović, prof. ahlaka u Behram-begovoj medresi u Tuzli, Emir Uzunalić, profesor povijesti u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom, Rifet Šahinović, profesor akaida u medresi “Džemaluddin Čaušević” u Cazinu i Mirzet Hamzić, profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.
 • Nadam se da je Ramazanski kviz 2021 – Vjera i domovina bio jedno osvježenje u ramazanskim sadržajima. Bio nam je cilj da predstavimo jedan novi način usvajanja znanja, prije svega o našoj vjeri, ali i o našoj domovini – istakao je urednik portala Preporod.info Adnan Muminović.
  Dodao je da je odziv na kviz lijep pokazatelj zainteresovanosti velikog broja učesnika, kao i njihovog zavidnog poznavanja materijala, te izrazio nadu da je ovo samo uvod u jednu lijepu tradiciju koja će se realizovati na ovoj ili nekoj drugoj platformi u narednim godinama.
  Zahvalio je Upravi za vjerske poslove koja je prepoznala ovaj projekat i dala mu potrebnu podršku, kao i profesorima i profesoricama iz medresa koji su direktno učestvovali u kreiranju sadržaja kviza.

Author

admin