U užem krugu vjernika proučen tradicionalni mevlud u Blagaju


shadow

U užem krugu derviša i zvaničnika Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine sinoć je ispred Blagajske tekije na vrelu Bune proučen tradicionalni mevlud i zikr. Na ovaj način Islamska zajednica i Tarikatski centar u BiH su održali kontinuitet višestoljetnog okupljanja vjernika na blagajskom dovištu.

Zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, preporuka nadležnih organa i instrukcija Islamske zajednice o održavanju masovnih skupova, mevludu ni ove godine nisu prisustvovali brojni vjernici iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine kako je to bilo uobičajeno ranijih godina.

Mevlud i zikr su, predvođeni šejhovima Seadom Halilagićem, Ćazimom Hadžimejlićem i Harisom Hadžićem, proučili mostarski imami, derviši iz Hadži Sinanove tekije, tekije na Mejtašu, tekije Mesudije i Blagajske tekije.

  • Ovo je mjesto gdje se vjernička srca zbližavaju, povezuju i omekšavaju. Nijedno srce i nijedna duša ovdje ne može ostati nijema, i ona koja dođe iz dalekoga svijeta, ovdje,  prvi put, na ovo mjesto, mora osjetiti ushićenje, osjeća se posebno jer se nalazi na mjestu koje čuva iskonsku vrijednosti života, koje čuva ljubav, koje čuva vrijednosti naše tradicije, našeg duhovnog i kulturnog identiteta – kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović govoreći o povodima i razlozima organizacije ove tradicionalne manifestacije.
    On je u svom govoru izrazio žaljenje što opće-društvene prilike ne dopuštaju masovna okupljanja kao ranijih godina, kako bi se vjernici u bratskoj slozi iznova okrijepili snagom zajedništva, snagom istog htijenja, snagom dobra i dobročinstva. 
  • Čovjek ne može biti potpun i izvršiti emanet ako se ne bude napajao i hranio duhovnom snagom. Čovjeku nije dovoljan samo tjelesna hrana kojom će održavati svoju tjelesnost. Čovjeku su potrebne i stvari koje ga izdižu iznad drugih stvorenja i čine ga poletnim da upotpuni svoje biće. Duhovna hrana je upravo ova duhovna gozba koja nas je večeras objedinila, da, sljedeći tradiciju naših prethodnika, koji su se, iz generacije u generaciju, sjećali Gospodara svjetova, i podsjećali se da trebaju biti zajedno u halki, da  ih, baš kao i nas okuplja jedna kibla, jedan Kur’an, jedan Poslanik, jedna vjera, jedna plemenita zemlja, jedan plemeniti narod, jedan plemeniti jezik kojim slavimo Gospodara svjetova – rekao je muftija.
    Uz vanjski mir, koji ljudi danas imaju, dodao je, danas je iznimno važno imati i unutrašnji mir i znati cijeniti darove slobode koji su neprocjenjivi. Podsjetio je na minula vremena kada su vjernici ponižavani, a bošnjačko dostojanstvo osporavano.
  • Mi često zaboravljamo kolike blagodati i duhovne darove uživamo, a za koje su se naši preci i naši šehidi izborili i ostavili ih u emanet ovoj generaciju. Zato stalno zahvaljivati na blagodatima koje imamo istodobno znači osigurati kontinuitet njihovog trajanja – poručio je muftija.
    Tokom programa šejh Ćazim Hadžimejlić sa okupljenim dervišima i vjernicima je podijelio sjećanja na rahmetli šejha Siriju ef. Hadžimejlića koji je bio neizostavan učesnik Blagajskog mevluda od reaktiviranja ove tradicije prije 46 godina.

Author

admin