Reisu-l-ulema povodom Dana šehida – Nećemo izdati ono za šta su dali svoje živote


shadow

Nećemo izdati ono za šta su oni dali svoje živote, ne samo zbog njih, već i radi sebe i svojih potomaka, izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obraćajući se prisutnima na centralnom program povodom obilježavanja Dana šehida koji je održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Evo nas i danas ovdje na Kovačima, na Dan šehida. Opet smo došli u goste njima, dragim šehidima. Osjećamo njihovo prisustvo ovdje. Kur’an kaže da su živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod svoga Gospodara, a riječ Kur’ana je istinita. Danas je njihov dan. Njih koji leže ovdje, i širom naše domovine, koji su svojom krvlju natopili njena njedra.  Bosna je prepuna šehida i, ko zna, možda joj baš oni osiguravaju trajanje – naglasio je reisu-l-ulema.

Dodao je kako su danas na Kovače došli da izraze duboko poštovanje prema njima i njihovoj žrtvi.

I evo, kao da slušamo njihovu poruku: Da bi se živjelo časno, i opstalo, mora se pokazati spremnost na žrtvu,  spremnost da se žrtvuju i najveće dragocjenosti. Nećemo ih zaboraviti, iako ponekad pokazujemo slabost. Brinuli smo o njihovoj djeci i porodicama koliko smo mogli, ali kao da smo ponekad posustajali u brizi o emanetu koji su nam oni ostavili. Kao da nismo pokazivali dovoljno brige o domovini za koju su se žarko borili oni. Kao da nismo uključili sve svoje potencijale u njen napredak i razvoj.  Pa ipak, nismo se prestali boriti, i nećemo, ako Bog da. Nećemo izdati ono za šta su oni dali svoje živote – ne samo zbog njih, već i radi sebe i svojih potomaka. Radi budućnosti naše domovine i budućnosti nas samih. Jer mi, kao narod, s njom postojim, a bez nje nestajemo – kazao je reisu-l-ulema.

Da bi preuzeti emanet ispunili, kako je pojasnio,  potrebno je objediniti svoj duh i svoju kolektivnu energiju usmjeriti u tom pravcu.
-To podrazumijeva mobilizaciju svih društvenih institucija, mobilizaciju pojedinaca, velik trud i posvećenost, ali i veliku žrtvu. I ostavljanje postrani međusobnih razmirica i otimanja oko pozicija i privilegija. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod! To podrazumijeva, i ovo posebno ističem, brigu o slabima i nemoćnima, jer se u jednom hadisu navodi da se ljudima opskrba i daje shodno njihovom odnosu prema slabima.  Pozivam sve koji me čuju da u sebi ožive ovaj duh i okrenu se u ovom smjeru. Tako ćemo se izboriti i živjeti u dostojanstvu i časti. To je težak put, pun izazova, ali dovodi do veličanstvenih rezultata. Dakle, krenimo njime! Neka nam ovaj dan bude inspiracija i poduka. I podsticaj da već danas načinimo svoj prvi korak – jasno je poručio reisu-l-ulema.

On je povodom Dana šehida danas podsjetio i bivšeg zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismet-ef. Spahića.

Današnjem obilježavanju Dana šehida na Kovačima prisustvovali su članovi porodica ukupanih na Šehidskom mezarju Kovači, te predstavnici političkog života Bosne i Hercegovine i institucija Islamske zajednice.

Ovom prilikom je na Šehidskom mezarju Kovači u organizaciji Muftijstva vojnog proučen Jasin pred duše šehida, dok je dovu proučio zamjenik reisu-l-uleme prof.dr. Enes ef. Ljevaković.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji prije džuma namaza prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, dok je hatma dovu pred duše šehida proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

Džumu je predvodio i hutbu o Danu šehida kazivao prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. dr. Mensur ef. Malkić

Author

admin