Reisu-l-ulema osudio napade na klanjače u Al-Aksi



Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Jerusalemu – El-Kudsu.

U saopćenju kojeg prenosi Agencija MINA se kaže:

„Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđujem napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Jerusalemu-El-Kudsu. Skrnavljenje svetosti džamije i uznemiravanje miroljubivih vjernika je neprihvatljivo, ali je zločin teži kada se isplanira i provede u vrijeme svetog mjeseca ramazana.

Snimke kojima smo svjedočili ovih dana su uznemirile ne samo muslimane u svijetu, nego i sve one koji priželjkuju pravedan mir u Svetoj zemji. S pravom palestinski narod očekuje da svi u svijetu osude otimanje palestinskih kuća, njihove zemlje i nastavak okupacije, kao i promjene statusa quo u okupiranom gradu. Obaveza je to svih onih koji se suprotstavljaju politikama aparthejda i sistematskog uskraćivanja osnovnih prava palestinskog naroda. To ne treba biti samo palestinska borba, niti muslimanska, ili arapska borba. Ovo je borba za savjest čovječanstva i budućnost odnosa vjerskih zajednica i Svete zemlje.

Okupacija, otimanje imovine, progoni i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava na vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi nemaju mjesta u svijetu kojeg trebamo ostaviti budućim generacijama i zato s pravom očekujemo reakciju svjetske javnosti i onih koji mogu pomoći da se ova nepravda zaustavi.

Mi bosanski muslimani i Bošnjaci u ovim blagoslovljenim danima ramazana smo sa našom braćom u Palestini i svim obespravljenim ljudima u našim dovama, riječima i djelima“.

Author

admin