Reisu-l-ulema u Prnjavoru – Ovo je posebna sredina, potrebne su nam ove pozitivne priče


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je sa banjalučkim muftijom Nusret-ef. Abdibegovićem posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, gdje se u nizu susreta sa imamima, načelnikom Prnjavora i udruženjima Bošnjaka koja djeluju na ovom području informisao o općem stanju Bošnjaka.

Mogu da kažem da sam zadovoljan sa onim šta sam čuo od naših ljudi – rekao je reisu-l-ulema nakon razgovora sa imamima o stanju u Islamskoj zajednici u Prnjavoru, njihovim svakodnevnim poslovima, stanju u džematima, vjerskoj pouci i vjeronauci u školama.

Razgovarao je i sa članovima izvršnog odbora Medžlisa, za koje je rekao da su to “džematlije koje su u službi IZ.”

Ovo je jedna vitalna zajednica, koja nije velika brojem, ali na neki način uspijeva odgovoriti na sve zadaće koje pred IZ stoje kao takvom. Naši džemati su aktivni, dobro su organizirani. Danas su mi kazali da je Islamska zajednica i MIZ ovom narodu ovdje sve što imaju i da je to adresa na koju je naš narod upućen – kazao je reisu-l-ulema.

Izrazio je zadovoljstvo dobrom opštom atmosferom u ovoj općini. 

Također mi je drago što sam čuo da nemaju onih problema koje u istočnom dijelu naše zemlje vrlo često čujemo i vidimo. To me jako raduje – ističe reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon susreta sa udruženjima Bošnjaka koja djeluju na području ove općine posebnu pažnju reisu-l-uleme je privuklo Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Hafiz Osman Ćejvan“, za koje je kazao da “okuplja našu djecu, odgaja ih da budu privrženi našoj bošnjačkoj kulturi i tradiciji.”

Reisu-l-ulema smatra da Rijaset treba pomoći razvoju takvih organizacija te je sa muftijom Abdibegovićem obećao dati svoj doprinos.

Na kraju posjete Prnjavoru reisu-l-ulema se susreo i sa načelnikom ove općine Darkom Tomašem.

Mogu kazati da sam zaista obradovan da ova sredina ima takvog načelnika koji je pri ruci Islamskoj zajednici ovdje. Čovjek koji pomiruje, ako tako mogu kazati, razlike koje su ponekad prenapuhane između naših naroda. Ova sredina je posebna zato što ima 13 nacionalnih manjina, a to samo govori da je ova sredina navikla na tu razliku u kulturama, tradicijama, narodnostima i da je bogata u tom smislu. Zamolio sam ga da to iskustvo koje Prnjavor ima širi dalje Bosnom i Hercegovinom. Te pozitivne priče su nam jako potrebne, pogotovo u ovim vremenima kada je i pandemija nekako ljude još više udaljila – rekao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Načelnik Darko Tomaš je za Preporod.info rekao da mu je čast da u Prnjavoru ugoste uvaženog reisu-l-ulemu i muftiju u ovim ramazanskim danima.

Ono što je posebno važno je da se ovdje okupljamo, družimo, prenosimo poruke mira, ljubavi i svega onoga što Prnjavor zaista jeste. Ja mislim da je Prnjavor zaista zajednica u Bosni i Hercegovini koja može služiti za primjer svima drugima. Ovdje pored tri konstitutivna naroda složno živi 13 različitih nacionalnih manjina i među ljudima nema bilo kakvih problema osim onih životnih, koje sve i jednu zajednicu čine takvom – rekao je načelnik Tomaš.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović je ocijenio da je u Prnjavoru IZ jedna od najorganizovanijih zajednica i da daje veliki doprinos unutar bošnjačke zajednice i unutar ukupnog društvenog ambijenta grada.

Mi ovdje živimo, ne sa tendencijom da se izoliramo niti asimiliramo. Mi ovdje žeimo da se integrišemo u ovo društvo i da pokažemo da naša djeca imaju svoju budućnost, da se ovdje može živjeti i raditi. Sigurno da vrijeme koje živimo pokazuje da treba gledati i u neke teške trenutke ovog grada, kada su Bošnjaci bili uplakani. To ne mora biti razlog da živimo u tom vremenu. Trebamo gledati naprijed i vjerovati da budućnost opstanka u ovom gradu može biti samo kroz institucije – istakao je Abdibegović.
Gavni imam Fikret-ef. Čelenka navodi da na području MIZ Prnjavor od prijeratnih 7.143, danas živi 1.250 Bošnjaka.

Povratak je realiziran 97 posto, ali većina danas živi širom svijeta. Ali, hvala Bogu, nisu prodali svoja imanja. Ovdje dolaze na godišnje odmore, aktivni su članovi, iskazuju svoju brigu prema Islamskoj zajednici – kazao je ef. Čelenka.

Pojasnio je da su većina bošnjačkog stanovništva penzioneri. Ostali su zaposleni, a neki su i istaknuti biznismeni koji imaju i po 300 zaposlenih.

Dio stanovništva se bavi poljoprivredom, a manji broj nema nikakvih primanja. Za takve se brine IZ, uz pomoć džematlija iz dijaspore – kaže Čelenka.

MIZ Prnjavor u svom sastavu ima šest aktivnih džemata, sa pet stalno zaposlenih imama.

Na području Medžlisa u svih šest džamija odvija se vjerski život. Posebno su te aktivnosti vidljive i opipljive tokom mubarek mjeseca ramazana – kazao je ef. Čelenka, te izrazio radost zbog mogućnosti da sa džematlijama ove godine mogu klanjati teraviju i sabah namaz, uprkos pandemiji.

Za ramazansku posjetu reisu-l-uleme je ocijenio da će im dati još malo vjetra u leđa da nastave s aktivnostima koje realizuju.

Author

admin