Posebni programi Islamske zajednice povodom obilježavanja Dana povratničkih džemata, Dana oslobođenja Mekke i Dana džamija



Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će u naredna tri dana posebnim programima u Višegradu, Velikoj Kladuši i Ljubuškom obilježiti Dan povratničkih džemata, Dan oslobođenja Mekke i Dan džamija.

Program u Višegradu, pod nazivom „Povratak u rodno mjesto“, bit će održan sutra, 30. aprila u Carevoj džamiji, s početkom u 15.15 sati.

Vaz će kazivati muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, dok će program izvesti imami i hor Muftijstva goraždanskog, uz učešće hafiza Selmana Derina, gosta iz Republike Turske.

Dovu će učiti Hasan ef. Skorupan, imam Careve džamije u Višegradu.

Program „Povratak u rodno mjesto“ bit će održan i u džamiji džemata Zagrad, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Velika Kladuša, u subotu, 1. maja, s početkom u 17.00 sati.

Predavanje će održati muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a poruku uputiti direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

U Ljubuškom će u nedjelju 2. maja u džematu Gradska biti održan program povodom Dana oslobađanja Mekke, s početkom u 20.00 sati.

Predviđeno je da se obrate direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef Smajlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški Šemso ef. Germić.

Islamska zajednica Dan povratničkih džemata obilježava 17. ramazana, Dan oslobođenja Mekke 20. ramazana, a Dan džamija 7. maja, u znak sjećanja na banjalučku Ferhadiju džamiju koja je u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana i do temelja srušena.

Author

admin