Bedrija iz Ratne džamije na Igmanu uživo na BIR TV


shadow

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-l-Bedra biće održan sutra navečer u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Program pod nazivom „Bedrija u Bosni i Hercegovini“ BIR Televizija će uživo prenositi od 20.30 do 21.30 sati, dok će BHRT snimak emitovati u odgođenom terminu.

Sutrašnjem programu „Bedrije“ predviđeno je da prisustvuje reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović, muftija vojni Hadis ef. Pašalić i drugi zvaničnici Islamske zajednice.

Program će izvesti vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Naratori će biti Meho Šljivo i Senaid Isaković, a voditelj programa bit će Nedžad Abdić.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, a rapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji „Nadmlini“ u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.
Program će zbog važećih epidemioloških mjera biti održan bez prisustva publike.

Author

admin