Kanton sarajevo – Nova instrukcija o obavljanju namaza u džamijama



Na temelju zahtjeva muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom COVID -19, Uprava za vjerske poslove donijela je odluku da će se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) organizirati uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, a hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do 5 minuta.

Ova Instrukcija stupa na snagu od subote, 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) i donošenja druge odluke.
Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.

Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega biće odloženi i obustavljeni.

  • Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva – dodaje se u Instrukciji o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo).

Author

admin