Radio BIR povodom Dana nezavisnosti – Zastave na prozore


shadow

Radio BIR je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pokrenuo programsku akciju „Zastave na prozore“, s porukom da zastava nije samo obojena tkanina, već simbol nezavisnosti i državne pripadnosti.

Referendum održan 29. februara i 1. marta 1992. godine jedan je od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, a simbolizira odluku njenih građana da Bosna i Hercegovina bude samostalna, suverena i cjelovita država.

Simbolika 1. marta važna je i za dosadašnji 13-godišnji medijski put Radija Islamske zajednice BIR, jer je cjelodnevno emitovanje programa ovaj medij počeo upravo na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta 2009. godine. Tada je prvi put pokrenuta akcija “Zastave na prozore”, s namjerom da se javnost potakne na odanost domovini, važnost i poštovanje njenih državnih simbola.

Povodom ovogodišnje akcije “Zastave na prozore”, glavni urednik Radija BIR Ismet Bećar kazao je kako ovaj radio svih proteklih godina u svom programu svakodnevno potvrđuje ove vrijednosti.

„Volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i smatramo to vjerskom i građanskom vrlinom. Privilegovani smo prilikom da javnost potičemo na budnost i brigu o domovini. Zajednica muslimana omogućila nam je da taj uzvišeni zadatak obavljamo dostojanstveno i časno. Nezavisnost Bosne i Hercegovine je potvrđena i odbranjena, a našoj generaciji pripada obaveza da izgrađujemo tolerantno društvo, iz kojeg dolaze dobre vijesti. To je vrhovna ideja našeg programa, ili ćemo govoriti i nagovarati na dobro, ili ćemo šutjeti“, rekao je Bećar.

Publika Radija BIR naviknuta je na programski pristup koji uz promociju duhovnosti i kulture bosanskih muslimana drži i do ostalih vrijednosti bosanskohercegovačke države i društva, a Bećar je mišljenja kako taj pristup ne treba mijenjati.

“Govor o kulturnom blagu, narodnoj tradiciji, herojstvu i bratstvu našeg naroda je dobar govor Radija BIR, i mi od tog govora nećemo odustati. Svim našim slušaocima čestitamo 1. mart, Dan nezavisnosti hiljadugodišnje i samostalne države Bosne i Hercegovine, uz našu programsku preporuku: Zastave na prozore!“, kazao je Ismet Bećar, glavni urednik Radija BIR.

U ponedjeljak, 1. marta, Radio BIR će emitovati specijalni program u čast obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uz učešće sagovornika iz javnog i političkog života zemlje. Slušaoci specijalnog programa svjedočit će i svečanoj prazničnoj atmosferi među povratničkim zajednicama u bh. entitetu RS, te se upoznati s novim muzičkim projektom Armina Muzaferije.

Akcija „Zastave na prozore“ je svojevrsni poziv koji Radio BIR upućuje svojoj publici, sa željom da u danima obilježavanja velikog praznika Bosne i Hercegovine njihovi slušaoci u domovini i dijaspori masovno istaknu državno obilježje.

Author

admin