Zamjenik reisu-l-uleme primio ambasadora Italije u BiH


shadow

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković primio je danas italijanskog ambasadora u našoj zemlji nj.e. Nicolu Minasija, sa kojim je razgovarao o novoosnovanoj Islamskoj zajednici Bošnjaka u Italiji i imenovanju prvog dekretiranog bošnjačkog imama u toj zemlji Ahmeda-ef. Tabakovića.

Tokom sastanka u sjedištu Rijaseta italijanski ambasador je izrazio radost zbog dolaska imama ef. Tabakovića u Italiju.

Ovom prilikom upoznao se sa organizacijom krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji – IZBI, koju za sada čine tri bošnjačka džemata, te je kazao da se nada da će međusobni odnosi biti dobri i na obostrano zadovoljstvo.

Novoimenovani imam u Italiji Ahmed ef. Tabaković kazao je kako je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji izuzetno zahvalna nj.e. ambasadoru Minasiju i zamjeniku reisu-l-uleme ef. Ljevakoviću na današnjem sastanku.
„Raduju nas kontakti koje smo danas ostvarili i sigurni smo da će naše veze jačati u budućnosti. Današnji sastanak je od iznimne važnosti za našu zajednicu, budući da smo ambasadora Minasija informirali o njenom ustrojstvu i dostignućima. Radeći na promociji IZBI na ovako visokom nivou i jačajući veze s našom maticom u Sarajevu, pišemo historiju Bošnjaka muslimana i islama u Italiji, jačamo instituciju koja je garant očuvanja naše vjere, jezika i kulture i garantiramo institucionalno tumačenje i primjenu islama“, kazao je ef. Tabaković.

Na kraju je dodao je da je zahvalan uvaženom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na ukazanom povjerenju i imenovanju za vršioca dužnosti glavnog imama IZBI.

Author

admin