Sutra svečanost povodom 484. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke



Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu sutra obilježava 484. godišnjicu osnivanja i rada, a na svečanost koja će biti održana ovim povodom, zbog važećih epidemioloških mjera, biće pozvan samo uži krug gostiju.

Predviđeno je da se priustnim sutra obrate direktor Biblioteke mr. Osman Lavić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Svečanosti koja će početi u 13.00 sati prisustvat će samo članovi Rijaseta, predstavnici Fakulteta Islamskih nauka (FIN), Gazi Husrev-begove medrese, Vakufske direkcije, Media centra IZ-e, el-Kalema, zatim rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Upravnog odbora (UO) i dio uposlenika Biblioteke.
U okviru programa bit će održano i predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama koje će online uključenjem pratiti bibliotekari biblioteka u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom, a povodom 150. godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, bit će upriličena i izložba dijela dokumenata i arhive koju Biblioteka posjeduje o ovom reisu-l-ulemi.

Zahvalnica za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će dodijeljena bivšem v.d. direktoru ove institucije emeritusu prof. dr Jusufu Ramiću, kao i četiri zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini.

Author

admin