Sutra naučni skup o memorijalizaciji genocida


shadow

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Institut za društvena i religijska istraživanja te Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizuju naučni skup pod naslovom “Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“, koji će okupiti domaće naučne radnike i stručnjake.
Ovaj skup biće održan sutra, 10. decembra 2020. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

Prisustvovaće mu ukupno dvanaest domaćih izlagača koji će predstaviti svoje radove o temi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini, a pozdravne govore održaće direktor Instituta dr. Ferid Dautović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić. p.

Cilj ovog naučnog skupa je da se napravi pregled bosanskohercegovačkog iskustva u memorijalizaciji genocida kao i da se identifikuju izazovi s kojima se naše društvo po tom pitanju suočava.

Ovo je druga konferencija koju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje o temi memorijalizacije. Imala je međunarodni karakter i održana je 2015. godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a okupila je svjetske i domaće stručnjake koji su pružili odgovore na temu kako se sjećati žrtava genocida.

Ovim aktivnostima Institut pokazuje kontinuitet u izučavanju naučne oblasti genocida i nastoji doprinijeti javnoj diskusiji o ovoj veoma važnoj temi.

Skup će biti održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera. Uživo prenos bit će omogućen putem Facebook profila BIR Televizije.

Author

admin