Obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH


shadow

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnim gostima, imamima, predstavnicima institucija IZ, te predstavnicima društvenog i političkog života naše zemlje, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić podsjetio kako je ovo udruženje ilmijje kontinuirano djelovalo u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.
U tom kontekstu posebno je izdvojio brigu za statusna pitanja imama, jačanje imamske uloge u društvu i izdavaštvo.

 • Uspjeli smo izraditi socijalnu kartu imama, te uz podršku reisu-l-uleme i Ureda za društvenu brigu finansijski pomoći penzionisane imame koji primaju najniže penzije – naveo je Hadžić.
  Osvrnuo se i na izazove prisutne tokom imamskog poziva. Važno je da oni koji preuzmu ulogu predvodnika sačuvaju razboritost u teškim vremenima, a kao primjer takve razboritosti naveo je imamsko djelovanje tokom pandemije korona virusa.
 • Kao predsjednik Udruženja ilmijje ponosan sam na angažman imama u vremenu pandemije. U ovim teškim vremenima, vaši postupci su svjetlo u mraku, onako kako su bili i u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu – poručio je ef. Hadžić.
  Ovom prilikom Damir ef. Peštalić i Enver ef. Husnić uručili su poklone i priznanja imamima koji su penzionisani između 107. i 108. godišnjice Udruženja ilmijje. Plaketa “Prijatelj uleme” posthumno je dodijeljena dr. Salki Bukvareviću koji je obnašao funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. Plaketu je primio njegov sin Bekir Bukvarević.
  Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiteta obilježavanja ovog datuma.
 • Ilmijja je priča svih nas, priča o našoj ulemi, o ljudima koji su ostavljali svoj trag u različitim vremenima, teškim i bremenitim – rekao je reisu-l-ulema.
  Naglasio je kako imami imaju razloga biti ponosni na svoje prethodnike, te časno koračati njihovim putem, jer je riječ o velikim ljudima koji su vodili narod, nosili teret vremena i ispisali časne stranice naše zajednice. Osvrnuo se i na imame koji zaslužuju posebnu pažnju.
 • Posebno moramo voditi računa o dvije kategorije imama – imamima u RS-u pomoći da tamo ostanu i ustraju u svojoj misiji, te na svaki mogući način pomoći imamima penzionerima – naglasio je.
  Ukazao je i na izazove vremena u kojem se nalazimo i obaveze koje ono postavlja pred imame, a to je obaveza stručnog usavršavanja, međusobna brige i čuvanja jedinstva Zajednice.
 • Svako vrijeme ima svoje izazove. Moramo biti oprezni, biti zajedno i opominjati koliko je važno sačuvati jedinstvo naroda. Ulema mora ostati van političkih igara, ostati sa narodom, biti glas naroda i pozivati jedinstvu – zaključio je reisu-l-ulema.
  Svečana akademija je završena dovom koju je proučio glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić.
  U okviru obilježavanja 108. godišnjice Ilmijje danas je u Studentskom centru IZ u BiH održan i naučni skup “20 godina Novog muallima i 110 godina Muallima”, tokom kojeg su univerzitetski profesori, službenici IZ u BiH, te eminentni intelektualci govorili o značaju ovog časopisa u razvoju intelektualne misli muslimana.
  Tokom njihovih izlaganja tematizirane su znanstvene oblasti zastupljene u Muallimu i Novom muallimu, od pedagodije, preko proučavanja tradicije, filozofije i književnosti, do tema koje se tiču praktičnih dimenzija imamskog poziva.
  Hatma-dova pred dušu imama šehida poklonjena je nakon-akšam-namaza u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese, a dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.
  Ovom je prilikom reisu-l-ulema svečano otvorio obnovljeno Spomen-obilježje imamima šehidima koje se nalazi na ovom mjestu, a koje sadrži imena poginulih imama tokom agresije na BiH, njihove biografske detalje, prezentaciju filma o imamima šehidima i imamima logorašima, te promo-video Udruženja Ilmijje.

Author

admin