Sutra obraćanje reisu-l-uleme na svečanosti povodom predstavljanja novih ilmihalaReisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obratit će se sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na svečanosti povodom predstavljanja novih ilmihala za vjersku pouku.

Ova svečanost se održava u okviru manifestacije “Dani mekteba” koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini , s ciljem predstavljanja aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i promociju mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu.

Program počinje u 10.00 sati, a prisutnim muftijama, rukovodiocima nadležnih odjela pri muftijstvima i glavnim imamima obratit će se i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Nove ilmihale predstaviće dr. Mustafa prljača, glavni urednik, dok će o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govoriti dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije. O inovativnom pristupu u izradi ilmihala  govoriće dr. Enes-ef. Svraka, urednik izdanja.

Također je planirano da se skupu obrate i mr. Ibrahim-ef. Softić, autor Ilmihala 1, te mr. Jakub-ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3.

Nakon diskusije, predviđeno je da u 12.00 sati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke bude otvorena i “Izložba o mektebu”, o kojoj će govoriti njen kooautor Ruhulah Hodžić.

Author

admin