Čestitka reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godinePo Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosnii Hercegovini, u srijedu 19. augusta, sa akšam-namazom nastupa nova 1442. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 20. augusta 2020. godine, odnosno, 1. muharrema 1442. hidžretske godine.Ovim povodom Husein ef.

Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upu7o je muslimanima novogodišnju čes7tku u kojoj se kaže:„Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke, svake godine muslimani širom svijeta se u ovo vrijeme prisjećaju hidžre Allahovog poslanika Muhameda, a.s, iz Meke u Medinu, datuma koji je predstavljao prekretnicu u historiji islama i početak muslimanskog kalendara. Hidžra je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Ona sa sobom nosi poruku o vrijednos7 domovine, sigurnos7 i slobode. Ove vrijednos7 trebamo stavi7 u vrh naših zajedničkih prioriteta i za njih se zalaga7 u vremenu kada se naš narod i domovina nalaze pred brojnim izazovima i iskušenjima.

PoslanikMuhamed, a.s, nas je svojim primjerom podučio da se sloboda nikome ne daje bez spremnos7 na odricanje i žrtvu. On nas je podučio da se ovi ciljevi mogu pos7ći samo požrtvovnošću i snagom vjere. Zato je početak nove hidžretske godine prilika da obnovimo svoj zavjet Bogu, a za7m svom narodu i domovini“.Na kraju je reisu-l-ulema „svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i pripadnicima Islamske zajednice čes7tao novu 1442. hidžretsku godinu, uz želju da svima bude sretna i berićetna“.

„Molim Uzvišenog Allaha da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu zajednicu učvrs7 u napretku, da našu domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha“, kaže se u čes7tki reisu-l-uleme Kavazovića.

Author

admin