Hutba posvećena Međunarodnom danu borbe protiv seksualnog nasilja u ratuU džamijama u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori danas su imami na džuma-namazu održali hutbu posvećenu Međunarodnom danu borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Inicijativu je pokrenula Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice, koja organizuje konferenciju i javnu kampanju o ovoj temi.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ svim hatibima je uputila hutbu koju je pripremio Senad-ef. Ćeman.

  • Ovom hutbom sjećamo se zločina silovanja, odajući poštovanje žrtvama i iskazujući suosjećanje sa njihovom patnjom – navodi se, između ostalog, u ovoj inicijativi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2015. godine rezolucijom 62/293 proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Na sjednici Rijaseta održanoj 11. juna 2020. godine prihvaćena je inicijativa Uprave za vanjske poslove i dijasporu za organizaciju konferencije radnog naslova „Dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici: Silovanje kao instrument postizanja ciljeva Genocida u BiH“ i javne kampanje „Srebrenica, sjećamo se“.

Author

admin