Preporod: Stub časti u Sarajevu


shadow

Poštovani,
ukoliko smatrate korisnim u novom broju Preporoda od 1. juna možete pronaći, između ostalih, teme:

Izgradnja spomenika Stub časti u Sarajevu

U novom štampanom i digitalnom izdanju Preporoda od 1. juna Nihad Kreševljaković, Ibrahim Spahić, Husnija Kamberović i drugi naučnici i javni djelatnici govore o inicijativi izgradnje spomenika Stub časti u Sarajevu, kojim bi se odalo priznanje pojedincima koji su devedesetih godina stali uz BiH kada su drugi šutjeli. Kao što Sloboda prosvjetljuje svijet, što je pravi naziv Kipa slobode, mogli bismo reći da Čast prosvjetljuje svijet, pa bismo pored Kipa slobode imali i Kip časti. Ovoga puta u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu. Spomenik bi trebao odisati jednostavnošću, biti što otvoreniji u simboličkom smislu, o čemu bi svakako umjetnici imali važnu ulogu.

“Možemo kazati da se o ulozi Roja Gatmana, Rona Haviva, Bernarda Anri Levija… nešto zna. Ali na Stubu časti časno bi bilo da bude mjesta za najbolju savremenu bugarsku pjesnikinju Blagu Dimitrovu koja dobar dio svog opusa adresira na stradanja u Bosni. Tora Torensena i još dvadeset norveških pjesnika koji od svojih djela čine antologiju Žal što mrko cvjeta popunjenu pjesmama inspiriranim divljanjima po Bosni. Huan Gojtisolo, u vrijeme agresije obilazi sarajevske bolnice i susreće se sa silovanim ženama i o tom piše argumentima nepotkupljivog svjedoka…“, kazao je inicijator ove ideje profesor Mirzet Hamzić.

O čemu regionalni mediji ne pišu

Iz Beograda dolazi tekst “Muslimani Balkana u kandžama velikosrpskog nacionalizma“ u kojem se, između ostaloga, bilježe scene sa demonstracija u ovom gradu. “Na ovim protestnim okupljanjima otvoreno se vrijeđa vjerovjesnik Muhammed, pjevaju se pjesme poput “Bože ne znam šta mi je, pale mi se džamije, svake noći u mom snu, džamije u plamenu!”, kao i “Himna kosovskih junaka” koja je inače bila i oficijelna muzička kompozicija ozloglašene jedinice za specijalne operacije “Crvene beretke” čiji su pripadnici odgovorni za mnogostruka nedjela na Kosovu kao i ubistvo prodemokratski orijentisanog premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.“ Uz ovaj tekst Preporod objavljuje fotografiju transparenta iz centra Beograda: Sve je pošlo đavoljijim tragom, zaudara zemlja Muhamedom.

Intervju: Stefanie Frease

Za Preporod govori bivša istražiteljica Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Stefanie Frease, koja ističe da se u presretnutim razgovorima može čuti kako oficiri Vojske RS svojim riječima govore o Genocidu u Srebrenici.

Razgovor: Fahrudin Đapo

“Cijeli život se borim protiv jednog autošovinzima prema kojem je svugdje bolje nego ovdje. To nije tačno! Protiv laži, hipokrizije i lopovluka moramo dobiti bitku.

Pravna analiza: Zabrana pokrivanja lica i dozvola maski u EU

Da li je vrijeme za preispitivanje argumenata o zabrani pokrivanja lica?

Ko posjeduje prirodu?

Šest kompanija posjeduje 59.8% komercijalnih sjemena u svijetu. Šest lidera u proizvodnji sjemena su u isti mah i lideri u proizvodnji pesticida

Nove knjige

“Bogovo roblje“, novi roman Enesa Karića

Author

admin