Bedrijom obilježen Lejletul-Bedr


shadow

Bedrija, centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra, održan je u sinoć u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

U smiraju blagoslovljenog petka, 17. dana časnog mjeseca ramazana, 2. godine nakon Hidžre, 13. marta 624. godine od rođenja Isaa, mir neka je s njim, okončana je Bitka na Bedru.

Svih tri stotine trinaest (313) muslimanskih boraca na Bedru dali su sve što su mogli za pobjedu Istine nad laži, i da pristalice laži budu poraženi. I uz Božiju pomoć su u tome uspjeli.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema s kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji “Nadmlini” u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.
Tekst Bedrije su čitali Mehmed-ef. Mujezinović (1913-1981) i Halid-ef. Hadžimulić (1915-2011), a o organizaciji brinuo Fejzulah-ef. Hadžibajrić (1913-1990), dok je predavanja/vaz kazivao Kasim-ef. Dobrača (1910-1979).
Uz hatmu šehidima Bedra proučena bude i hatma šehidima iz reda uleme koja je svoje živote položila braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Također, Mehmedalija-ef. Hadžić, je čitao tekst Bedrija u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u zgradi Rijaseta u prisustvu tadašnjeg reisu-l-uleme. Tradicija Bedrije dolazi s čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

Sinoćnjim programom, kojem su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, učenje Bedrije vraća se u okvire Islamske zajednice.
Zbog izuzetnog značaja ovog događaja, BIR Televizija, pokrenuta prvog dana ramazana, odnosno 24. aprila, sinoć je uživo prenosila program iz džamije na Igmanu.

Ovo je bio prvi uživo prenos BIR Televizije, koji je u tehničkom i u svakom drugom smislu, realiziran uspješno i bez ikakvih problema.
Reakcije gledalaca su izuzetno pozitivne i potvrđuju da je BIR Televizija ispunila njihova očekivanja, a posebno raduje što je mnogo čestitki i pohvala stiglo iz povratničkih džemata.

Također, ovo govori i da je Islamska zajednica u ovim vanrednim uslovima uspjela da medijskim sadržajima donekle nadomjesti one programe i aktivnosti koje bi se u normalnim okolnosti potpuno drugačije realizirale.
BIR Televizija će u utorak 12. maja nakon iftara povodom Fetha, Dana oslobođenja Mekke, emitirati specijalni program, koji počinje akšamskim ezanom iz Aladža džamije u Foči.

Ovaj program realiziran je i u Banjaluci, dok je centralni dio programa sadržaj sa Musalle iz Potočara.

Poslanik a.s. nakon što je protjeran, pobjedonosno se vratio u Mekku, zbog čega je ovaj program i realiziran iz povratničkih mjesta.

Author

admin