Džamija na Igmanu domaćin programa povodom Lejletu-BedraCentralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra biće održan sutra navečer u Ratnoj džamiji na Igmanu.

BIR Televizija će emitovati specijalni program posvećen Bedru, s početkom u 20.00 sati, i ova televizija će jedina prenositi program uživo iz džamije na Igmanu, koji počinje u 20.45 sati programom Bedrije.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, a rapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji „Nadmlini“ u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

  • Jedan od ukrasa tradicije bosanskih muslimana jeste pomen na šehide Bedra kroz program Bedrije. Mi smo odlukom reisu-l-uleme formirali stručni tim koji je pripremio program povodom Dana Bedra, a koji će Bedriju vratiti u okvire Islamske zajednice – izjavio je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Podsjetio je da se tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu naša domovina simbolično povezivala sa Bedrom, te da se ta simbolika nastavlja i izborom da se upravo u Igmanskoj džamiji realizuje program Bedrije.

Sutrašnjem programu prisustvovat će zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Author

admin