Imam Hrustanović posjetio porodicu napadnute djevojčice u Srebrenici



Ahmed ef. Hrustanović, imam Čaršijske džamije u Srebrenici, posjetio je danas porodicu Suljić, čija kćerka je jučer napadnuta na putu iz škole do kuće.

Mještani Srebrenice kažu da su zabrinuti nakon ovog događaja, posebno jer se oni koji su odgovorni da to učine još uvijek nisu ozbiljno bavili ranijim prijestupima učenika koji su nedavno isticali četnička obilježja u osnovnoj školi.

Imam Hrustanović je porodici prenio selame muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalića, te je ponovio stav Islamske zajednice da će, zajedno sa svojim imamima, uvijek biti uz povratnike u njihovoj borbi za zaštitu i ostvarivanje svojih prava.

„Porodici sam prenio stav muftije Fazlovića i Muftijstva tuzlanskog, s kojima smo danas nekoliko puta razgovarali. Smatramo da se olahko prešlo preko događaja u osnovnoj školi kada su učenici isticali četnička obilježja. Uznemiravanje Bošnjaka, muslimana u Srebrenici je očigledno, s obzirom da je juče uznemiravana djevojčica koja se kao muslimanka prepoznaje po mahrami. Svi subjekti moraju hitno djelovati na djecu i omladinu, kako bi se ovakvo ponašanje zaustavilo. Neodložno se moraju ispitati sve okolnosti i ukazati na one koji generiraju ovakve događaje i za to koriste djecu“, kaže Hrustanović, ističući da se samo na taj način može efikasno djelovati i očekivati da sva djeca u Srebrenici odrastaju i žive u miru, što je njihovo osnovno ljudsko pravo.

Author

admin