Jusić: Dodikove tvrdnje su zlonamjerne i neistinite„Zlonamjerna je i neistinita tvrdnja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je „za vrijeme Božića napadnuta Crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u RS za vrijeme Ramazana,“ kazao je za Preporod.info, Muhamed Jusić, glasnogovornik Islamske Zajednice u BiH.

On je podsjetio da je lista napada na objekte Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u ramazanu i van ramazana duga, kao i lista napada na vjernike i imame.

-Sjetimo se samo slučaja uriniranja džamijskih vrata, prije teravih-namaza u Trebinju, u ramazanu 2007. godine, kada je prijećeno i tamošnjem glavnom imamu. Samo u 2009. su u ramazanskom izvještaju zabilježeni napadi na džamije širom RS-a. Te godine su prema izvještajima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka vjernici prilikom odlaska, boravka i povratka iz džamija, bili izloženi verbalnim napadima, psovkama, prijetnjama i vrijeđanjima.-kazao je Jusić, dodavši da su tokom prvih ramazanskih dana na meti bile džematlije Stupničke džamije.

-Tada je više osoba pripremilo kamenice da kamenuje džamiju. Pošto su njihove namjere prozrene uzvratili su vrijeđanjem vjernika, a u drugom navratu, sljedeću noć, ova je džamija kamenovana. Također su i džematlije Sefer-begove džamije u Banja Luci u mjesecu ramazanu bili izloženi vrijeđanju, psovkama i prijetnjama.

Godinu dana ranije, skoro da nije prošao dan ramazana a da na području Muftijstva banjalučkog nije zabilježen incident u džamiji ili oko nje.

  • Te godine je Sefer-begova džamija “u po bijela dana” kamenovana i oskrnavljena, porušena je ograda na mjestu nekadašnje Arnaudije džamije. Iste godine su muškarci nagi do pojasa ulazili u džamijske hareme i prijetili džematlijkama, kada su presretani vjernici na putu do džamije, prijećeno im da će im zapaliti džamiju i uzvikivane parole ,,Nož, žica, Srebrenica”.-podsjetio je Jusić.

Svi građani mogu posjeti zvaničnu stranicu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uvjeriti se u dugu listu napada u ramazanu i izvan njega koji su se dešavali širom RS-a, od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas.

  • I pored toga ne bismo se trebali utrkivati u tome gdje je više džamija ili crkava napadnuto. Naprotiv. Svaki zločin iz mržnje na svakom dijelu Bosne i Hercegovine bi trebao da nas podjednako pogađa. Zato Islamska zajedica u Bosni i Hercegovini podržava nastojanje Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini da se svaki napad iz mržnje zajednički osudi i adekvatno procesuira, istakao je Jusić.

On je naglasio i to da je Islamska zajednica svaki put kada se dese napadi iz mržnje, tražila reakciju nadležnih organa i činila sve da se takvi događaji ne koriste za raspirivanje vjerske ili nacionalne mržnje.

  • Tako su njeni predstavnici postupili i nakon napada na džamiju u Bosanskoj Dubici koji se desio dan prije Dodikove izjave. Nažalost, očito je da je nekim političkim akterima i dalje više stalo do potkopavanja povjerenja i zajedničkog života u ovoj državi nego do činjenica, kazao je Muhamed Jusić, glasnogovornik IZ u BiH.

Author

admin