Muftija Zukorlić predstavio program i u Livnu: ZA JEDINSTVO PERIFERIJE I CENTRA


shadow

Nakon Goražda, Tuzle i Sarajeva, 03.10.2019, predstavljanje programa za reisu-l-ulemu, kandidat muftija Muamer-ef. Zukorlić održao je i u bosanskom gradu Livnu.

Komentirajući sam izborni proces, muftija Muamer-ef. Zukorlić je istakao da je, bez obzira na budući ishod izbora za reisu-l-ulemu, sretan i zadovoljan, jer je sama kandidatura kao referenca velika stvar i uzvišen čin.
“Ja kad dam sve od sebe, ja se, znajte, osjećam predivno, neovisno da li broj golova bio koliko sam volio ili ne bio. I u ovu priču ulazim na taj način. Do kraja ozbiljno radim kandidaturu, ali bez ikakvog grča u ishodu samih izbora. Tu sam potpuno rasterećen, jer želim zaista da to bude vaš lični izbor”, ističe Zukorlić.

On smatra da je sama njegova kandidatura, jer dolazi van granica BiH, podigla značaj samih izbora i u pogledu jačanja integralnosti IZ-e, jer se time pokazuje snaga.

“Zamislite kad bi recimo Vatikan birao papu samo iz Italije. Pa za 50 godina bi ih svi napustili, ali vidite kako su oni pametni – papa iz Poljske, pa iz Njemačke, pa Južne Amerike i na taj način se pokazuje svjetski kapacitet. I mi ukoliko ne pokažemo snagu prekograničnosti, rizikujemo da imamo zajednicu koja je lokalna, pogotovo što smo mi iz 20-tog stoljeća izašli gotovo izmasakrirani, ranjeni i podijeljeni”, kazao je Muftija.

Centar je uvijek problematičan, jer je sam po sebi, navodi Muftija, sklon konfromizmu, što je greška, smatra on. S’ tim u vezi podvlači da će se, ukoliko dobije emanet za koji je kandidiran, boriti za decentralizaciju i reulemizaciju IZ-e.

“Korporativna snaga Islamske zajednice mora biti na principu mreže, povezivanja, gdje bismo po kvalitetu bili najjači čvorovi koji drže onu vezu u toj mreži. Mislim da to treba da se popravi, jer smo previše centralizirali Islamsku zajednicu, previše je birokratizirali i ona sada po toj svojoj centralnoj strukturi počinje da liči na ono što je bilo 60-tih godina za vrijeme Kemure. Ja mislim da je to prevaziđeno i ja nisam za taj koncept”, istakao je muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Muftija je podvukao problem nedovršenih odnosa između Islamske zajednice i države, te velikoj potrebi da se i taj posao okonča.

“Zašto nemamo potpisan ugovor između Islamske zajednice i države? Zato što nas ne poštuju. A zašto nas ne poštuju? Pa zato što oni imaju umiješane prste kod nas, a mi nemamo umiješane prste kod njih. Zato što nije gospodo jasna crta između IZ-e i politike na vlasti. I s’ druge strane, ja vam govorim, u Srbiji takvoj kakva jeste, svi imami imaju socijalno i zdravstveno osiguranje plaćeno od strane države, uz sve batine koje smo dobijali od njih. U BiH matičnoj, gdje su muslimani većina mi to nemamo. Je li to u redu? Pa naravno da nije.”, rekao je Muftija.

Na kraju, kandidat za reisu-l-ulemu je podvukao važnost međunarodnog povezivanja i etabliranja Islamske zajednice.

“Nema nas na međunarodnoj sceni, ne možemo samo sjedeti kod kuće. Bosna je veoma bitnoj geopolitičkoj tački. Ako reisu-l-uleme nema na važnim međunarodnim događajima na Zapadu i na Istoku, bojim se da ćemo biti samo ona tepsija baklava koju će neko da isječe i na kraju pojede”, zaključio je muftija Zukorlić.
Nakon predstavljanja programa uslijedio je dio večeri rezervisan za pitanja prisutnih predstavnika biračkog tijela.

Author

admin