Svečano otvoreno 26. Međunarodno takmičenje učača u kur’anu


shadow

U Zagrebačkoj džamiji večeras je svečano otvoreno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana, na kojem će učestvovati učači iz više od 40 zemalja svijeta.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Dobrodošlicu je prisutnim izrazio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Zagreb Nermin Botonjić, koji je podsjetio da se takmičenjem obilježava 32. godine od otvorenja Zagrebačke džamije, što je značajan jubilej i u što svake godine brojni učesnici ulože puno truda.

„Takmičenje je uvršteno u katalog svjetskih takmičenja u učenju Kur’ana. Ponosni smo što je ovo jedino takmičenje koje se održava u zemlji u kojoj muslimani nemaju većinu“, kazao je Botonjić.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima onima koji su pomogli i pomažu realizaciju ovoga veoma značajnog događaja za muslimane u Hrvatskoj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poselamio je prisutne, ocijenivši, između ostalog, da je ovo takmičenje izuzetna prilika za sve da se nadahnu učenjem Kur’ana
„Iz godine u godinu na ovome mjestu ponavljam da ovo natjecanje, ovaj susret ašika i zaljubljenika, nije samo simbol Islamskoga centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka, povjerenja i prijateljstva s našim prijateljima muslimanima. Ovo je ukras grada Zagreba i ja sam ponosan na to.i da je riječ o ukrasu Grada Zagreba na koji je posebno ponosan“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je da muslimani i kršćani dijele mnoge vrijednosti i da im je obaveza graditi povjerenje i svim snagama i znanjima zidati kuću mira i blagostanja za sve ljude.

„Kur’an nas ovdje okuplja po 26. put, kako bi ojačao našu uzajamnu ljubav , potaknuo međusobno poštovanje i izgradio kod nas ispravan odnos prema sebi, zajednici i društvu u cjelini“, kazao je zagrebački muftija Aziz Hasanović.

Podsjetio je da ovo takmičenje ima svoj kontinuitet i da je jedino takmičenje u učenju Kur’ana koje se održava izvan islamskog svijeta.

„Četvrto je najstarije takmičenje u svijetu. Nama to predstavlja ponos, ali i potvrdu našeg odnosa prema Božijoj riječi“, poručio je muftija Hasanović.

Večerašnjoj svečanosti prisutvovao je veliki broj gostiju, zvanica, predstavnika Islamske zajednice, vlasti, predstavnika diplomatskog kora, te brojne džematlije.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana se održava u kategorijama „Hifz cijelog Kur’ana“, „Hifz 15 džuzeva“, „Hifz 5 džuzeva (samo za početnike u hifzu)“ i „Tilawet (do 27 godina starosti)“. Predsjednik Ocjenjivačke komisije je kurra hafiz Aziz Alili iz Hrvatske, a članovi su kurra hafiz Shaykh Malalla Al – Jaber iz Katara, kurra hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra hafiz Fared Oyaleez iz Francuske, hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije i hafiz Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine.

Svečanost dodjele diploma i zatvaranje takmičenja planirano je za subotu, 28. septembra, poslije akšam namaza, kada će biti proučen i mevlud.

Author

admin