Održana centralna manifestacija povodom 107. Godišnjice udruženja ilmijje islamske zajednice u bih


shadow

Završni dio centralne manifestacije obilježavanja 107. Godišnjice Udruženja Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH održan je danas u Sarajevu.

Na Spomen-obilježju imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova imamima šehidima, a svečani dio programa održan je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje se gostima obratio predsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić.

Podsjetio je da je Udruženje odigralo ključnu ulogu u različitim društvenim kontekstima i procesima, okupljajući ulemu, vjerske lidere i lidere u zajednici, ostavljajući ogromno nasljeđe za svaku narednu generaciju.

„Udruženja je od svog osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima, zbog čega su njegovi članovi u turbulentnim i neizvjesnim vremenima bili anatemizirani, izloženi ukidanju elementarnih ljudskih prava, odvođeni u zatvore i logore. Pored svega, oni nisu pokleknuli. Oni su bili istinski predvodnici u ostvarivanju tih ideala, te se iz tog razloga danas okupljamo ovdje, da odamo počast našim kolegama koji su dali najvrednije što su imali za ostvarivanje slobode i prava“, kazao je predsjednik Hadžić.

U nastavku programa Udruženje ilmjje je devetnaestorici imama, penzionisanih u periodu između 106. i 107. godišnjice, uručilo prigodne poklone i priznanja za afirmisanje časnog imamskog poziva i Udruženja ilmijje.

Priznanja su dobili Refik-ef. Crnkić, Esed-ef. Čamdžić, Mesud-ef. Ćosić, Atif-ef. Dedukić, Šahin-ef. Đulović, Ibrahim-ef. Hadžić, Asim-ef. Hafizović, Osman-ef. Hasanbegović, Uzeir-ef. Haskić, Sidik-ef. Husić, Sabrija-ef. Puška, Ahmet-ef. Rahmanović, Esad-ef. Slipac, Mujo-ef. Spahić, Sulejman-ef. Sulejmanović, Mehmed-ef. Šabanović, Džafer-ef.

Šehić, Muharem-ef. Veladžić, Ishak-ef. Sedić.Priznanja su uručili potpredsjednici Glavnog odbora Udruženja Enver-ef. Husnić i Damir-ef. Peštalić.
U ime nagrađenih se zahvalio Ibrahim ef. Hadžić.

Za izuzetan doprinos radu Udruženja ilmijje IZ u BiH priznanje i prigodan poklon uručen je i Vehid-ef. Arnautu, predsjedniku Skupštine Udruženja u prethoda dva mandata.
Priznanje je uručio Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine. Prigodna hedija i priznanje za predan rad, uspješno vođenje i afirmiranje Udruženja ilmijje u prethodna dva mandata dodijeljena je Mensur-ef. Pašaliću.

Gosti su imali mogli pogledati I izložbu „Domovina u srcu“ u auli Gazi Husrev-begove biblioteke.

Danas je održana i svečana sjednica Glavnog odbora Udruženja, a nizom manifestacija godišnjica Udruženja ilmijje obilježen je na području svih okružnih odbora Udruženja.

Prvi dio centralne manifestacije obilježavanja Dana Udruženja ilmijje IZ u BiH i 107. godišnjice rada Udruženja održan u Velikoj Kladuši 20. septembra, kada je 27 hafiza u 27 velikokladuških džamata održalo hutbu i predvodilo džuma namaz

Author

admin