BOSANSKE HADŽIJE PO PRVI PUT PUTUJU DOMAĆOM AVIO-KOMPANIJOM: PRVA TRI AVIONA S BH. HADŽIJAMA SLETJELA U MEDINU, DANAS ĆE BITI ORGANIZIRANA JOŠ TRI LETASarajevo, 30. juli 2019. (MINA) – Prva tri avion s hadžijama uglavnom iz Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva bezbjedno su sletjela u Medinu. Danas će biti organiziran jedan jutarnji let u 10:15 za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, kao i dva leta u večernjem terminu u 22:15 i 22:30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.
Po prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine naše hadžije putovale su avionom u vlasništvu bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia.
Rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris prokomentarisao je početak saradnje s domaćim avioprijevoznikom: „Izražavamo zadovoljstvo jer imamo priliku angažovati domaću kompaniju. Dobili smo potvrdu slotova i u povratku. Ovo može biti i potvrda naše patriotske opredjeljenosti i mi smo ponosni jer ove godine letimo pod zastavom i imenom naše domovine. Nadamo se da će usluga koju će ponuditi FlyBosnia biti na zavidnom nivou i to bi trebalo predstavljati prvi korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje.“


Direktor aviokompanije FlyBosnia Tarik Bilalbegović ranije se osvrnuo na tok pregovora o saradnji s Islamskom zajednicom i najavio ugodan let do Medine:
„Bila je to prirodna saradnja, za očekivati. Dogovori su vođeni na jednostavan način i zaista mi je drago da možemo odgovoriti tom izazovu. Operativno je vrlo teško 1680 ljudi prevesti s jednog mjesta na drugo u četiri dana. To nije jednostavno. Važno je istaći da će hadžije imati posadu koja razumije kulturološku i vjersku konotaciju putovanja na hadž. Posada će posebnu pažnju obratiti na starije hadžije vodeći računa o svim njihovim potrebama. Avioni su nove generacije i komforni su, Imat će posebno pripremljen obrok i potrudit ćemo se da put do Medine prođe u toplom ambijentu, da se hadžije osjećaju kao kod kuće.“
Bilalbegović se nada da će organizacija proteći na najbolji način i da će saradnja biti dugoročna i na uzajamno zadovoljstvo:
„Imao sam priliku putovati na hadž. Poznat mi je dio problema i tehničkih izazova. Mislim da je to iza nas. Naša prednost je to što su nam poznati zahtjevi, operativno smo sve posložili i ne očekujemo probleme. Spremni smo na sve mogućnosti, iako ne kontrolišemo sve okolnosti. Hiljadu aviona slijeće u Medinu u jednom danu, ako se neki slot ili vrijeme dolaska drugih kompanija pomjeri, mi na to nemamo utjecaj, ali naš tim je radio dugo da bismo se nosili i s takvim situacijama. Pratit ćemo direkciju aerodroma u Medini, blagovremeno razmjenjivati informacije da bi se osiguralo poštivanje rokova. Cilj nam je da ova saradnja bude dugoročna i na uzajamno zadovoljstvo. Želimo rasti uz Rijaset Islamske zajednice“, zaključuje Bilalbegović.
Pored direktora Tarika Bilalbegovića, ispraćaju prve grupe hadžija prisustvovao je i vlasnik avio-kompanije FlyBosnia Sulejman Al-Šiddi, koji je zajedno s ostatkom osoblja izrazio optimizam kada je u pitanju ovogodišnja, ali i buduća saradnja s Islamskom zajednicom u BiH.
Ove godine će avionima kompanije FlyBosnia u 12 organizovanih letova na hadž otputovati ukupno 1680 vjernika iz Bosne i Hercegovine.(kraj)

Author

admin