Danas Se Svečano Otvaraju „509. Dani Ajvatovice”



Danas će u 18:00 sati na Musalli u Pruscu biti upriličeno otvaranje „509. Dani Ajvatovice“. Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a u programu će učestvovati Udruženje sazlija “Sevdah“ iz Živinica, hor Elči Ibrahim–pašine medrese iz Travnika i Vokalno–instrumentalni sastav “Forte“ iz Donjeg Vakufa.

Govoreći o ovogodišnjem programu Muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora, dr. Ahmed-ef. Adilović istakao je da će publika imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja, kroz koje će se ovdašnjoj javnosti predstaviti brojni naučni i kulturno-umjetnički radnici.

Pored tradicionalnog nastupa Sarajevske filharmonije, koncerata tradicionalne i duhovne muzike, u Danima Ajvatovice će biti organizovano i 10 promocija knjiga, a za omladinu i djecu planirano je niz programa, između ostalog, Omladinski kamp na platou Ajvatovice te konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce.

„I ove godine planirali smo 4 humanitarna programa koje ćemo provesti u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku“, istakao je muftija Adilović.

Tako će Muftijstvo travničko u saradnji s Uredom za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH nastaviti s pružanjem podrške u radu Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Leptir“ i Udruženju djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ u Bugojnu, kao i Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici i Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ u Novom Travniku.

Dana Ajvatovice“ trajat će od 14. juna do 1. jula 2019. godine, a centralni događaj, pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju, 30. juna.

Moto ovogodišnje Ajvatovice je “Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“.

Author

admin