PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA „ULOGA VAKUFA U RAZVOJU FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA U SARAJEVU“


shadow

Zaimović: Oživjeti ime jednog vakifa, znači podstaknuti na činjenje dobra stotinu novih vakifa

Sarajevo, 09. april 2019. (MINA) – Publikacija „Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu“ predstavljena je sinoć u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Prema riječima dr. Zuhdije Hasanovića,  dekana FIN-a knjiga je značajna iz više razloga, a jedan od njih jeste da se ukaže na važnost vakufa u pokretanju Fakulteta islamskih nauka.

„ Naši studenti koji su također radili na ovom projektu, došli su do svih podataka o vakifima koji su učestvovali i dali svoj doprinos za uspostavljanje fakulteta. Nevjerovatan je podatak da imamo ljude zemljoradnike, ovčare, koji jedva preživljavaju, ali su izdvojili toliko sredstava da su zlatnim slovima ispisani na ploči u holu Gazi Husrev begove medrese.“ – kazao je Hasanović. 

Knjiga govori o gotovo pola stoljeća postojanja fakulteta, te donosi spisak brojnih vakifa od kojih je dr. Mustafa Hasani, urednik izdanja, izdvojio neke poput Ahmeda Tabakovića, koji je svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu uvakufio za fakultet.

„Mi smo željeli da prepoznamo i ukažemo na dobro koje su učinili ljudi prije nas, kako bismo i mi pokušali da budemo na tragu dobrih praksi naših časnih prethodnika.“ kazao je Hasani naglasivši da je knjiga bazirana kako na arhivskoj građi, tako i na razgovorima s potomcima vakifa.

Jedan od promotora i nekadašnji dekan FIN-a dr. Ismet Bušatlić istakao je da je institucija vakufa stara koliko i islam, te da iza svakog vakufa stoji plemenito srce i velika svijest, dok je direktor Vakufske direkcija ukazao na značaj očuvanja kulture sjećanja na prethodnu generaciju.

„Oživjeti ime jednog vakifa, znači podstaknuti na činjenje dobra stotinu novih vakifa, istovremeno je to i najbolji vid zahvale ovim ljudima.“ – kazao je Zaimović.

Publikacija „Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu“ je rezultat timskog i istraživačkog rada saradnika i profesora Fakulteta islamskih nauka. Organizatori promocije su Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i Vakufska direkcija IZ u BiH, a ulogu moderatora imala dr. Zehra Alispahić

Akcija prikupljanja sredstava za Fakultet islamskih nauka počela počela je 1970. godine, Glasnik i Preporod redovno su objavljivali objavljivali liste vakifa, a fakultet je otvoren sedam godina kasnije.

Podsjećamo da se program ovogodišnje manifestacije „Dani vakufa u BiH“ danas nastavlja u Zenici održavanjem naučno-stručnog skupa „Socijalni aspekt vakufa“ u hotelu Zenica sa početkom u 11h.

Author

admin