MEDIJIMAVakufska direkcija Sarajevo, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Goražde u subotu, 06. aprila 2019.godine, organiziraju svečano otvaranje džamije na Obarku i radno otvaranje džamije u Baćcima, Goražde. Program svečanog otvaranja džamije na Obarku počinje u 11:30 sati, a program u Baćcima u 14:00 sati. Prisustvo programu najavili su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt, generalni direktor Fonda Zekat, te gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Program je dio ovogodišnje manifestacije ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.


Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu, Gradu heroju u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Prvi je osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a drugi 1979.godine.
U periodu od 1960. do 1979.godine u Goraždu se vjerski život muslimana vezao samo za džamiju Sinan-bega Sijerčića, budući da je druga gradska džamija, koja je bila vakuf Džafer-bega Sijerčića, zajedno sa zgradom Džafer-begove medrese, hanom i 27 vakufskih dućana, prvo u Drugom svjetskom ratu zapaljena, a potom od strane tadašnjih vlasti 1960.godine porušena i cjelokupan vakuf oduzet.
Ova dva džemata osnovana su na inicijativu džematlija koji su u okviru svojih mogućnosti izgradili mesdžide. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučili za izgradnju džamija.
Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada. Imaju i prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj kulturnog i duhovnog života ovih naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.
Pozivamo Vas da medijski propratite svečano otvaranje džamije u džematu Obarak i radno otvaranje džamije u džematu Baćci, koje će biti održano u subotu, 06. aprila 2019.g.

Author

admin