ODRŽANA DRUGA REDOVNA SJEDNICA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH


shadow

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 2. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je razmatran i usvojen Nacrt Izvještaja o radu Rijaseta za 2018. godinu.

Rijaset je imenovao organizacioni odbor za otvaranje ponovo izgrađene Aladža džamije i prijedlog programa obilježavanja Dana džamija.

Ranijom odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više od 1.000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH i on će ove godine biti u znaku ponovnog otvaranja Aladže džamije u Foči. Planirano je da se centralna manifestacija otvaranja Aladže džamije organizuje 4. maja.

Rijaset je razmatrao inicijativu sabornika za dopunu Programa vjerskog obilježavanja genocida nad muslimanima Bošnjacima povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova inicijativa je uz Mišljenje Rijaseta upućena Vijeću muftija na očitovanje.

Prihvaćena je Inicijativa za izradu plana institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja odnosno preseljenja na Ahiret ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Donesen je zaključak da nadležne uprave Rijaseta IZ u BiH naprave plan i metodologiju donošenja Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici.

Data je suglasnost na Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta muftijstava Bihaćkog, Goraždanskog, Zeničkog i Banjalučkog, kao i na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Vakufskoj direkciji.

Razmatrana je i usvojena Informacija o položaju vakufske imovine i imovine Bošnjaka u RS-u i zadužena je Vakufska direkcija da sačini listu mjera koje Islamska zajednica može poduzeti kako bi se zaštitila njena imovina ali i imovina Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Na sjednici je razmatrano više kadrovskih pitanja kao i radno-pravni statusi uposlenika Islamske zajednice u BiH. Tako je imenovan Upravni odbor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Na kraju su rješavani zahtjevi Ureda za društvenu brigu za pomoć socijalno ugroženim pojedincima i organizacijama koji se bave društveno korisnim radom.

Author

admin