REISU-L-ULEMA OSUDIO TERORISTIČKI NAPAD U EGIPTU



Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović osudio je jučerašnji teroristički napad na džamiju u Egiptu. U saopćenju MINA-e se kaže da je Reisu-l-ulema izjavio kako je nezamislivo da musliman ubije muslimana i da je ovo što se dešava širom muslimanskog svijeta pokazatelj opasnosti sektaških ideologija onih koji tvrde da nastupaju u ime čistog islama.

I ranije smo pozivali muslimanske vlade da ostave postrani svoje međusobne razmirice i da prepoznaju istinskog neprijatelja muslimanskih društava, radikalne ideologije koje su nastale kao rezultat dugog zanemarivanja istinskog duhovnog usmjeravanja i socijalne pravde.

Ovim povodom Reisu-l-ulema je podsjetio sve muslimane kako je jednom prilikom Poslanik gledao u Kabu i rekao: „La ilahe illellah, kako si čista i dražesna, kako je lijep tvoj miomiris i kako je velika tvoja svetost! Ali vjernik je po svojoj nepovredivosti (hurmetu) veći od tebe. Allah te je zaista učinio svetom, ali On je nepovredivi učinio i vjernikov imetak, njegovu krv, njegovu čast i zabranio da vjernik o vjerniku ima loše mišljenje”. Na oprosnom hadžu on, a.s., je buduće generacije muslimana upozorio da se nakon njegove smrti ne vrate u bezboštvo, ubijajući jedni druge.

Ovakvih predaja, podsjetio je Reisu-l-ulema, jako je puno i one su bile i ostale temelj islamskog učenja a oni koji suprotno njima nastupaju nikada neće imati podršku muslimana i njihove uleme u svome pokušaju da krivotvore islamsko učenje.

Ovim povodom Reisu-l-ulema će uputiti i pismo saučešća novoimenovanoj ambasadorici Arapske Republike Egipat u BiH Hali Bishlawy.(kraj)

Author

admin