REISU-L-ULEMA SA AUSTRIJSKIM AMBASADOROM ZA ZAPADNI BALKAN I EU PROŠIRENJE DR. KLAUS WOLFEROM


shadow

Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u prostorijama Rijaseta sastao sa nj. e. ambasadorom dr. Klaus Wolferom, direktorom za Zapadni Balkan i EU proširenje pri austrijskom Saveznom ministarstvu za Evropu, integracije i vanjske poslove.

Ambasador Wolfer je, kako je rekao, sa Reisu-l-ulemom htio razgovarati tokom svoje prve posjete BIH, koja je ujedno i prva posjeta zemljama regiona u funkciji koju sada obnaša, jer „Islamska

zajednica najbolje osjeti puls društva“. U tom smislu ambasador je Reisu-l-ulemu informirao da će Republika Austrija polovinom iduće godine preuzeti predsjedavanje EU-om i da je to vrijeme koje treba iskoristiti kako bi se ubrzo evropski put BIH.

Sa svoje strane Reisu-l-ulema je kazao da je Islamska zajednica spremna podržati put BiH ka EU i NATO-u u onom domenu koji joj pripada naglašavajući međureligijski dijalog i izgradnju povjerenja među narodima kao najbolji doprinos tim nastojanjima. On je također rekao da je Islamska zajednica sa svojim članovima i organizacijama već prisutna u članicama EU i da je i na tom planu kao i planu prenošenja evropskog iskustva življenja islama otvorena za saradnju. Kao ilustraciju je naveo saradnju koju Fakultet islamskih nauka već ima sa Univerzitetom u Beču i nekim drugim evropskim univerzitetima.

Na kraju je reisu-l-ulema Kavazović naglasio da su veze BiH i Austrije kao i Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice Austrije historijske i da se one trebaju samo još više razvijati a da je preduslov tome izgradnja povjerenja i otvoreni dijalog oko eventualnih nesporazuma.(kraj)

Author

admin