REISU-L-ULEMA SE SASTAO SA VISOKOM PREDSTAVNICOM EU MOGHERINI I ČLANOVIMA EVROPSKOG PARLAMENTA


shadow

Danas se u Briselu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović susreo sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije gospođom Federicom Mogherini. Na sastanku se razgovaralo o doprinosu vjerskih zajednica evropskom putu BiH.

Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio značaj održavanja nade o skorom pridruživanju balkanskih država EU živom i potrebu sprječavanja pokušaja da se Balkan pretvori u područje oko kojeg se otimaju velike sile. Gospođa Mogherini još jednom ponovila svoju snažnu podršku evropskoj perspektivi BiH.

Tokom dana, reisu-l-ulema Kavazović se susreo i sa potpredsjednicom Evropskog parlamenta gospođom Mairead McGuinness.

Tokom oba sastanka Reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na pokušaje politizacije borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma te potrebu izgradnje povjerenja ne samo u BiH nego i u regionu.

Reisu-l-ulema Kavazović se sastao i sa članovima grupe „Prijatelji Bosne i Hercegovine“ u Evropskom parlamentu. Prijatelji BiH je neformalna grupa parlamentarnih zastupnika koji pomažu BiH na njenom putu evropskih integracija.

Tokom dana reisu-l-ulema Kavazović će se sastati i sa gospodinom Kristijan Dan Predom, specijalnim izvjestiteljem za BiH u Evropskom parlamentu.

Planirano je da se večeras reisu-l-ulema Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima te Seinaid ef. Kobilica, predstavnik IZ u BiH u institucijama EU, susretnu i sa članovima Zajednice koji žive i rade u gradu Antwerpen i koji tu imaju svoj džemat.(kraj)

Author

admin