110 godina “Merhameta” – Rođen iz duše naroda


shadow

SARAJEVO, 2. februar – Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ večeras će u Sarajevu obilježiti svoj veliki jubilej – 110 godina od osnivanja. Povodom 2. februara – Dana “Merhameta”, u Sarajevskoj vijećnici će biti održana Svečana akademija.

U okviru te manifestacije, bit će premijerno prikazan dokumentarni film, u produkciji TV Hayat, o 110-godišnjem radu ove humanitarne organizacije, jedne od najstarijih na Balkanu.

Povodom velikog jubileja, objavljena je i monografija „Merhamet 110 godina – Rođen iz duše naroda“. Autor monografije je novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović, koji je i portparol i glavni urednik „Merhametovih“ glasila.

Na Svečanoj akademiji bit će uručena i „Merhametova“ godišnja nagrada iz Fondacije „Muradif Ćato“. Ovogodišnji laureat je poznati bh. glumac i pisac Josip Pejaković.

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ osnovano je daleke 1913. godine u Sarajevu. Njegovi osnivači bili su imućnije Sarajalije, čiji je cilj bio čuvati dostojanstvo svojih siromašnih sugrađana. Za osnivača ovog društva zvanično je proglašen ugledni sarajevski trgovac Avdaga Kulović, a na čelu „Merhameta“, kao njegovi predsjednici, bili su znameniti Bošnjaci tog vremena, među kojima i dr. Mehmed Spaho i reis Džemaludin ef. Čaušević.

“Merhamet” ima osobit značaj na historijskom prostoru BiH zbog društveno-idejnih, kulturnih, političkih i ekonomskih promjena, koje su uslijedile nakon Prvog svjetskog rata. Potreba za djelovanjem „Merhameta” iskazivana je i u poslijeratnom periodu. Njegove aktivnosti trajale su do zabrane 1946. godine, kada je socijalistička Jugoslavija, presjekla i ovaj vid ljudske solidarnosti socijalno-humanističkog djelovanja.

„Merhamet” je, u novim društvenim okolnostima, nakon slobodnih izbora 1990. godine, obnovio svoju djelatnost održavanjem Obnoviteljske skupštine u Sarajevu, 2. februara 1991. godine.

– „Merhamet“ danas predstavlja savremeno organizirano dobrotvorno društvo koje bogatom, cjelovitom sadržinom i strukturom svoje djelatnosti obuhvata mnoge esencijalne komponente života Bošnjaka, ali i građana drugih nacionalnosti koji su u stanu socijalne potrebe – kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Source: https://www.merhamet.ba/2023/02/02/110-godina-merhameta-roden-iz-duse-naroda/

Author

admin