„Centar za stare osobe Podvelež“ projekat je Medžlisa IZ Mostar i prvi je takve namjene u okviru IZ u BiH


shadow

Ustanova „Centar za stare osobe Podvelež“ smješten je na platou Podveležja iznad Mostara, u podnožju planine Velež.

Predstavlja tipičan primjer hercegovačkog kraškog područja. Obiluje suncem, ljekovitim biljem i brojnim historijskim spomenicima. Okrenut je suncu i može se pohvaliti da ima više sunčanih dana nego i sam Mostar.

Također, zalazak sunca gledan iz Podveležja predstavlja pravi užitak za oko kao rijetko gdje u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Od prodora hladne kontinentalne klime zaklanja ga i štiti kolos i ponos Hercegovine, planina Velež.

Centar je smješten na nadmorskoj visini od 750 metara, u pitanju je svojevrsna vazdušna banja, što ga čini idealnim za zdravo starenje posebno za osobe sa plućnim i kardiovaskularnim semtnjama te će u tom smislu, osim stalnog boravka Centar nuditi i mogućnost boravka nekoliko dana, prema želji, radi poboljšanja zdravlja, odmora, rekreacije, i sličnih aktivnosti koje će naši korisnici moći pronaći na ovom mjestu u prirodi, daleko od gradske gužve i vreve.

Potrebe za ovom vrstom smještaja svakodnevno je veća kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca živi van države, a čiji su roditelji u BiH.

Obzirom da su spriječeni da se posvete svojim roditeljima onako kako bi htjeli i kako oni to zaslužuju, u Centru mogu pronaći mjesto za svoje roditelje sigurnost koja im je potrebna.

„Centar za stare osobe Podvelež“ raspolaže sa:

18 dvokrevetnih soba
8 trokrevetnih
60 kreveta
Dnevni boravak s trpezarijom
Vanjski prostor za odmor / terase, balkoni
Prostor za šetnju i rekreaciju
Džamija sa bibliotekom i čitaonicom

Posjetiocima ovog kompleksa na raspolaganju je i luksuzno opremljen restoran sa tradicionalnim hercegovačkim proizvodima i domaćom hranom.

Za polupokretne i nepokretne osobe na raspolaganju su kreveti sa električnim funkcijama opremljeni medicinskim madracima sa antidekubitalnim svojstvima (koja sprečavaju oštećenja kože koja se javljaju kod osoba koje duže vrijeme leže u krevetu).

Centar je opremljen najsavremenijom opremom koja odgovara svim evropskim standardima.

Korisnicima Centra za stare osobe na raspolaganju je trpezarija, na čijem stolu se serviraju hrana i specijaliteti pažljivo spravljani i pripremani od strane naših kuhara i osoblja u kuhinji. 

Dnevni boravak nudi kutak za odmor, i druženja, društvene igre, igre memorije, šah, pletenje i dekupaž (tehnika dekorisanja predmeta).

Ishrana korisnika u Centru obezbjeđuje se u skladu sa utvrđenim normativima i standardima, HACCP načelima, kao i zahtjevima struke, starosnoj dobi i zdravstvenom stanju korisnika. Na osnovu tih zahtjeva sačinjava se mjesečni jelovnik.

282 sunčana dana tokom godine idealni su za šetnju i boravak na suncu.
Terasa pogodna za pristup starijih osoba razlog su više za zadovoljstvo naših korisnika.

Korisnici Centra imaju nadzor tokom 24h.

Multidisciplinarni tim, koji se sastoji od medicinskih sestara, njegovatelja, socijalnog radnika i psihologa te fiziotarapeuta na raspolaganju su svakodnevno te pružaju njegu i podršku korisnicima Centra.

U konsultaciji s ljekarima naše osoblje može korisnicima pružiti osnovne medicinske usluge i pomoć.

SOCIJALNI RAD
Potreba za ovom vrstom usluge proizilazi iz činjenice da svaki korisnik u Centar dolazi kao formirana ličnost, sa različitim osobinama, kulturnim i drugim navikama, različitim temperamentom i karakterom, sposobnostima i nivoom obrazovanja, sa različitim motivima dolaska i porodičnom situacijom.

Zbog toga je neophodno da se putem usluga stručnog socijalnog rada učini sve da se naši korisnici osjećaju kao kod svoje kuće.

CIJENE USLUGA

Cijena dvokrevetne sobe za pokretnu osobu 1000,00 KM. koja uključuje smještaj, medicinski nadzor tokom 24h, boravak, ishranu, radno-okupacione aktivnosti itd.

Cijena sobe za polupokretnu i nepokretnu osobu 1250,00 KM koja uključuje smještaj, njegu, ishranu, medicinski nadzor tokom 24h za takvu vrstu korisnika.

Pored dugoročnog boravka u Centru je moguć kratkoročni boravak, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora u ljetnom ili zimskom periodu, ukoliko porodice planiraju putovanje a za to vrijeme je potrebna adekvatna briga i skrb o njihovim roditeljima, Centar za stare osobe je sigurno mjesto za njih. Također moguća je i opcija kratkoročnog boravka da osoba boravi određeno vrijeme u Centru dok ne donese konačnu odluku o tome da li ostati ili ne.

Starije osobe, samci, koji posjeduju određenu nekretninu, postoji mogućnost kompenzacije zarad cjeloživotnog izdržavanja i skrbi.

Naš Centar je otvoren za sve ljude bez obzira na bilo koju različitost.

Uz Centar se nalazi i zgrada hotela Kalima resort. Hotel ima 15 apartmana, konferencijsku salu, restoran s terasom i pogodan je za organizaciju raznih naučnih, edukativnih i kulturnih programa. Njegovi kapaciteti pogodni su za korištenje i najbližim srodnicima Ustanove „Centar za stare osobe Podvelež“.

ZAŠTO IZABRATI NAS?

CENTAR ZA STARE OSOBE nudi medicinske usluge i brigu o Vašim najmilijima.

Centar je u potpunosti prilagođen ovoj vrsti namjene
Moderno opremljene sobe
Svaka soba posjeduje opremljenu kuhinju, TV, telefon, kupatilo i SOS signalizaciju, centralno grijanje / klimatizaciju
Posjedujemo restoran
Ishrana prilagođena zdravstvenom stanju svakog korisnika prema HACCP načelima
24h nadzor nad korisnicima
Redovan nadzor od strane ljekara specijalista
Stručno obučen medicinski kadar
Vanjski sadržaji za odmor i rekreaciju
Prostor za radno-okupacione aktivnosti
Prostor za druženje sa porodicom i prijateljima te mnoge druge sadržaje

UKAŽITE NAM SVOJE POVJERENJE. MI BRINEMO VIŠE…

Adresa: Podveležje bb Mostar

 fb stranica: Centar za stare osobe

web: www.centarzastare.ba

e-mail: uprava@centarzastare.ba

mob: +387 61 306 706

Tel: + 387 36 506 742

akos.ba

Author

admin